Turcia: starea de urgenţă, ridicată la doi ani de la presupusul puci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile turce vor ridica în noaptea de miercuri spre joi starea de urgenţă instituită acum doi ani după un presupus puci urmat de epurări, transmite AFP.

Starea de urgenţă - un regim care acordă puteri considerabile preşedintelui şi forţelor de securitate - a fost instaurată în Turcia la 20 iulie 2016, la patru zile de la un presupus puci pentru răsturnarea regimului Erdogan.

Impusă pentru o perioadă de trei luni, starea de urgenţă a fost prelungită de şapte ori între timp.

În tot acest interval de timp autorităţile turce au vânat presupuşi pucişti şi simpatizanţi ai lor, dar şi opozanţi prokurzi suspectaţi de „terorism“. Aproape 80.000 de persoane suspectate de legături cu puciul au fost arestate, iar peste 150.000 de funcţionari au fost demişi sau suspendaţi din post.

Acum opoziţia se teme că retragerea acestui regim ar putea duce la înăsprirea legii antiteroriste.

„Încheierea stării de urgenţă ar putea deschide o pagină nouă în Turcia“, s-a felicitat Murat Yetkin, editorialist la publicaţia Hürriyet.

Dar entuziasmul ar putea fi de scurtă durată, odată cu introducerea în Parlament în cursul acestei săptămâni a unui proiect de lege susţinut de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, baza puterii lui Erdogan. Acest proiect de lege conţine mai multe măsuri inspirate din cadrul stării de urgenţă. Potrivit Anadolu, autorităţile vor putea, în următorii trei ani, să concedieze funcţionari suspectaţi de legături cu o „organizaţie teroristă“. În plus, manifestaţiile vor fi interzise după apusul soarelui, fiind acceptate doar reuniunile care au primit o autorizaţie specială.

Recep Tayyip Erdogan, ales acum o lună preşedinte al Turciei în urma unei modificări a Legii Fundamentale care îi acordă puteri sporite, impută puciul fostului său aliat, predicatorul Fethullah Gülen. Aflat de aproape 20 de ani în autoexil în Statele Unite, Gülen neagă că ar fi încercat să-l înlăture de la putere pe Erdogan.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite