Erdogan şi-a pus ginerele în fruntea ministerului de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni componenţa noului guvern al Turciei, la câteva ore după ce a depus jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite conform noii Constituţii, informează AFP.

În cabinetul de 16 miniştri nu mai există funcţia de premier. Turcia va avea un singur vicepreşedinte, Fuat Oktay, fost consilier al prim-ministrului.

Ministru de externe rămâne Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează portofoliul Internelor. Ministru al Apărării a fost desemnat Şeful Statului Major al armatei, Hulusi Akar. Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, este noul ministru de Finanţe. Albayrak a îndeplinit funcţia de ministru al Energiei încă din 2015. 

O stea în plină ascensiune a politicii din Turcia, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din ţară.

Căsătorit cu fiica cea mare a lui Erdogan, Esra, Albayrak, în vârstă de 40 de ani, a ocupat funcţia de ministru al Energiei din 2015 şi a cunoscut o creştere irezistibilă în ultimii ani.

Numirea sa în poziţia-cheie a finanţelor vine într-un mediu economic dificil, cu o inflaţie ridicată, o devalorizare puternică a monedei şi un deficit de cont curent, în ciuda creşterii solide.

Într-o ţară în care ultimul prim-ministru Binali Yildirim a fost perceput ca un executant fidel al lui Erdogan, Albayrak, un vorbitor carismatic, bun vorbitor de limba engleză, este prezentat ca cel de-al doilea cel mai puternic om din ţară.

"Ginerele", aşa cum îi spun opozanţii lui Erdogan, care denunţă nepotismul, îl însoţeşte pe preşedinte în timpul celor mai importante deplasări şi participă la cele mai importante întâlniri.

Cei doi bărbaţi erau în vacanţă în sud-vestul Turciei, când a izbucnit încercarea de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Albayrak l-a însoţit pe Erdogan când sa întors la Istanbul în noaptea de 16, în avionul talonat de un aparat de zbor al puciştilor.

Fostul ministru al energiei a fost, de asemenea, alături de Erdogan, când acesta din urmă, după ce a aterizat triumfător pe aeroportul Atatürk, a anunţat eşecul loviturii de stat într-o conferinţă de presă.

Recep Erdogan, care conduce Turcia de 15 ani în calităţile de prim-ministru şi preşedinte, a afirmat că noul sistem prezidenţial este esenţial pentru stimularea creşterii economice. 

Oponenţii lui Erdogan se tem că noul rol al preşedintelui va distruge democraţia din Turcia. Noile atribuţii îi permit lui Erdogan să numească minştri şi să intervină în sistemul legal. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite