Turcia: Şase partide îşi consolidează coaliţia pentru a pune capăt erei Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Şase partide de opoziţie din Turcia au decis să-şi aprofundeze cooperarea cu scopul de a pune capăt erei Erdogan la alegerile din 2023, în condiţiile în care partidul preşedintelui turc, AKP, este în scădere în sondaje, relatează Reuters.

Încurajate de succesele obţinute în faţa AKP în alegerile municipale din 2019, în special la Istanbul şi Ankara, cele şase partide, printre care figurează Partidul Bunăstării (IYI) şi Partidul Republican al Poporului (CHP), au convenit să se întâlnească de-acum săptămânal pentru a conveni asupra unui set de principii comune până la sfârşitul anului curent.

„Opoziţia din Turcia încearcă ceva ce nu s-a mai încercat până acum, şi anume să se unifice pentru a înfrunta guvernul”, explică pentru Reuters comentatorul politic Murat Yetkin.

Contextul este favorabil. AKP, partidul islamo-conservator al lui Erdogan, este în scădere în preferinţele electoratului, situându-se în prezent la 31-33% în intenţiile de vot, cu aproape 10% mai puţin decât a obţinut la alegerile din 2018. Aliatul său de la guvernare, MHP, este creditat cu 8-9% în intenţiile de vot, cu aproape 2% mai puţin decât în 2018. Aşadar, există aşteptări ca AKP să nu mai aibă majoritate în Parlament.

Erdogan şi aliaţii săi de la guvernare sunt puternic criticaţi pentru felul în care gestionează pandemia şi  problemele economico-sociale ale Turciei.

Discuţiile celor şase partide de opoziţie se axează pe renunţarea la sistemul prezidenţial, introdus în 2018, şi revenirea la sistemul parlamentar.

„Aceste şase partide care se unifică oferă oamenilor speranţă”, spune Bahadir Erdem, vicepreşedinte al IYI.

Potrivit lui Muharrem Erkek, vicepreşedinte al CHP, sistemul prezidenţial duce Turcia „pe marginea prăpastiei”. „Un sistem parlamentar consolidat va oferi încredere”, este de părere el.

Bulent Turan, deputat şi membru de vază al AKP, respinge criticile la adresa sistemului prezidenţial, apreciind că acesta a adus stabilitate politică în ţară şi calificându-i „reacţionari” pe cei care fac campanie pentru revenirea la sistemul parlamentar.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite