Turcia intenţionează să fie „mai activă“ în următoarele luni în ceea ce priveşte criza siriană, a afirmat premierul Yildirim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia îşi va asuma un rol „mai activ“ în privinţa crizei din Siria în următoarele şase luni, pentru a împiedica divizarea acestei ţări după linii de demarcaţie etnice, a declarat sâmbătă premierul Binali Yildirim, în faţa unui grup de jurnalişti la Istanbul.

„Noi susţinem că baia de sânge trebuie să înceteze. Bebeluşii, copiii, nevinovaţii nu ar trebui să moară“, a declarat şeful guvernului turc. „Acesta este motivul pentru care Turcia va fi mai activă în încercarea de a împiedica agravarea situaţiei în cursul următoarelor şase luni“, a adăugat Yildirim, notează AFP, preluată de dhnet.be.

„Este o situaţie nouă şi este clar că regimul (sirian) a înţeles că structura pe care kurzii încearcă să o formeze în nord a început să devină o ameninţare şi pentru Siria“, a declarat premierul turc, în prima reacţie a Ankarei la loviturile fără precedent ale aviaţiei siriene la Hassake (nord-est) împotriva kurzilor. 

Avioane de luptă ale regimului sirian au lovit joi şi vineri, pentru prima oară, sectoare apărate de forţele kurde, la Hassake, oraş controlat în proporţie de două treimi de kurzi, iar restul de trupele lui Bashar al-Assad, notează agerpres.ro.

Sâmbătă, aviaţia siriană survola din nou acest oraş, în pofida avertismentelor SUA, care au intervenit vineri pentru prima dată direct împotriva regimului sirian, trimiţând avioane în apărarea forţelor lor speciale care îi consiliază pe combatanţii kurzi în Siria.

Referitor la preşedintele sirian Bashar al-Assad, premierul turc a susţinut că acesta, „fie că îl iubim sau nu, este astăzi unul dintre actori“ şi ar putea avea un rol în tranziţia din Siria, dar nu trebuie să facă parte din viitorul acestei ţări.

Totodată, Binali Yildirim a anunţat că Turcia îşi va plasa serviciile de informaţii interne şi externe sub o structură-umbrelă, pentru o mai bună cooperare între cele două instituţii.

Decizia face parte din eforturile guvernului turc de a-şi restabili reţeaua de informaţii în urma puciului eşuat din 15 iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite