Turcia anunţă că va face exerciţii militare în largul Ciprului pe fondul tensiunilor cu Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele armate turce urmează duminică să desfăşoare exerciţii militare în largul Ciprului, potrivit Ministerului Apărării de la Ankara. Relaţiile dintre Turcia şi Grecia continuă să se deteriorieze pe tema gazelor din Mediterana de Est, în ciuda eforturilor internaţionale, relatează dpa.

Exerciţiul Mediterranean Storm (Furtună în Mediterana) va avea loc de duminică până joi şi va fi desfăşurat împreună cu elemente din nordul Ciprului, administrat de Republica Turcă a Ciprului de Nord, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Ankara.

Exerciţiul anual are ca scop „îmbunătăţirea instruirii reciproce, a cooperării şi interoperabilităţii” între Turcia continentală şi comandamentul forţei din nordul insulei divizate. Elementele aeriene, navale şi terestre vor participa la exerciţiu cu simulări de căutare şi salvare de atac aerian şi de luptă, potrivit unui comunicat.

Turcia şi Grecia, aliate în cadrul NATO, sunt într-un dezacord vehement legat de pretenţiile pentru rezervele de gaze din estul Mediteranei şi delimitarea platourilor continentale.

Cele două ţări au atras în dispută Uniunea Europeană şi ţările vecine, iar la începutul acestei luni a avut loc o coliziune uşoară între fregate din Turcia şi Grecia.

Grecia a efectuat exerciţii militare în aceea zonă a Mediteranei, alături de Franţa şi Italia, iar Turcia a organizat şi ea exerciţii navale.

Ciprul este împărţit între sudul grec şi nordul turc nerecunoscut internaţional din 1974, când Turcia a invadat insula ca răspuns la o lovitură de stat. Ambele ţări au efectuat exerciţii militare rivale în zona unde o navă de cercetare turcă, escortată de vase de război, efectuează operaţiuni de forare până la 12 septembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite