Turcia a lansat o operaţiune militară terestră în nordul Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Armatei Libere Siriene (sprijintă de Turcia) în oraşul sirian Azez, în apropiere de graniţa siriano-turcă, pe data de 19 ianuarie 2018 Foto: EPA/EFE
Membri ai Armatei Libere Siriene (sprijintă de Turcia) în oraşul sirian Azez, în apropiere de graniţa siriano-turcă, pe data de 19 ianuarie 2018 Foto: EPA/EFE

Turcia a lansat „de facto“, în nordul Siriei, o operaţiune militară terestră împotriva enclavei Afrin, controlată de o miliţie kurdă, a anunţat sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

„Operaţiunea Afrin a început de facto pe teren“, a declarat liderul de la Ankara, în cadrul unui discurs televizat, fără a oferi însă alte informaţii, relevă agenţia France-Presse, preluată de dhnet.be.

„Apoi, va fi Manbij“, a adăugat el, făcând referire la un alt oraş sirian aflat sub control kurd, situat însă la est de Afrin. 

Armata turcă anunţase că a lansat sâmbătă atacuri împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în nordul Siriei, iar ofensiva terestră părea, în acest context, iminentă.

În ultimele zile, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat de mai multe ori cu lansarea unei operaţiuni militare terestre comune cu rebeli sirieni pro-Ankara pentru a alunga din zona Afrin YPG, considerată de Turcia drept organizaţie teroristă.

Ankara acuză YPG că reprezintă ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o rebeliune în sud-estul Turciei de peste 30 de ani şi este considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali organizaţie teroristă.

Numai că Unităţile de Apărare a Poporului au fost şi un aliat al Washingtonului, partener al Turciei în cadrul NATO, în războiul împotriva grupării Statul Islamic. Ele au jucat un rol major în îndepărtarea jihadiştilor din toate fiefurile lor din Siria în ultimii ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite