Turcia a anunţat încheierea operaţiunii militare „Scut pe Eufrat” de peste graniţa cu Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de razboi din Siria FOTO AFP

Turcia a anunţat încheierea cu succes a operaţiunii militare ”Scut pe Eufrat”, prin care trupele turce au participat în ultimele şapte luni la lupte de peste graniţa cu Siria. Totuşi, premierul nu a exclus posibilitatea unei noi operaţiuni militare şi nici nu a precizat dacă forţele militare tuce vor părăsi acum teritoriile eliberate de peste graniţă, transmite BBC.

Ankara şi-a lansat ofensiva militară în august 2016, într-o încercare de a îndepărta poziţiile jihadiştilor Statului Islamic şi de a opri cuceririle făcute de luptătorii kurzi la graniţa dintre Siria şi Turcia.

”Operaţiunea Scut pe Eufrat a avut succes şi s-a încheiat. Orice operaţiune care va urma acesteia va avea un alt nume”, a declarat premierul Binali Yildirim.

Pe 24 august, militarii turci, tancuri şi avioane au trecut graniţa pentru a împinge poziţiile jihadiste de pe o porţiune de 100 de kilometri de frontieră cu Siria.

De asemenea, armata turcă a colaborat cu rebelii sirieni pentru a captura mai multe oraşe, inclusiv Jarablus, înainte de a se muta operaţiunea militară în direcţia Al-Bab.

Operaţiunea a avut ca scop prevenirea trecerii miliţilor kurde siriene de la YPG la vest de Eufrat, unde se muteau unii cu alte zone kurde din Siria.

Ankara e îngrijorată că kurzii sirieni vor încerca să pună bazele unor teritorii auto-guvernate, cum este şi regiunea autonomă kurdă din Irak.

Anunţul cu privire la această operaţiune vine în aceeaşi zi în care şeful diplomaţiei americane vizitează Ankara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite