Turcia: 71 de foşti cadeţi condamnaţi pe viaţă după tentativa de puci din 2016 au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În total 71 de foşti elevi ai unor şcoli militare turce - condamnaţi la închisoare pe viaţă cu privire la o implicare în lovitura de stat eşiată din iulie 2016 - au fost eliberaţi, în urma unei hotărâri a Curţii de Casaţie, scrie miercuri presa turcă, relatează AFP.

În total 335 de elevi militari au fost arestaţi în urma puciului ratat împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, urmat de epurări vaste în cadrul forţelor armate.

Încarceraţi, aceşti elevi au fost condamnaţi ulterior la închisoare pe viaţă.

Curtea de Casaţie turcă a casat marţi condamnarea a 116 dintre aceştia şi a dispus eliberarea a 71 de deţinuţi, confirmă AFP un avocat care urmăreşte dosarul îndeaproape, Cemil Cicek.

Recursuri ale celorlalţi foşti cadeţi încarceraţi sunt în curs.

Rudele lor protestează de ani de zile împotriva detenţiei acestora şi afirmă că aceşti elevi militari nu au niciun mijloc să se opună ordinelor primite.

”Ei au fost condamnaţi pe baza unor dosare goale. Nevinovăţia lor a fost în sfârşit dovedită, însă li s-au furat şase ani din viaţă”, declară AFP deputatul din opoziţie Ömer Faruk Gergerlioglu, care le evocă frecvent soarta, în Parlament.

Lovitura de stat eşuată din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 s-a soldat, în mod oficial, cu 251 de morţi - în afară de pucişti - şi peste 2.000 de răniţi.

Acest eveniment a condus la epurări de anvergură şi l-a determinat pe Erdogan să-şi lărgească puterea.

Tribunale au condamnat, până în prezent, 4.891 de persoane în legătură cu acest puci ratat.

Justiţia turcă a condamnat la închisoare pe viaţă 3.000 dintre aceste persoane, potrivit unor date oficiale.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite