Turcia: 150 de profesori universitari au fost aduşi în faţa instanţei pentru „propagandă teroristă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 150 de profesori universitari, acuzaţi de „propagandă teroristă“ pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), au fost aduşi astăzi în instanţă, cazul fiind denunţat de numeroşi manifestanţi.

Cei 150 de profesori universitari aduşi astăzi în instanţă au fost demişi şi arestaţi după ce au semnat o petiţie pentru pace în sud-estul Turciei, o regiune afectată de violenţe între armata turcă şi kurzii din PKK. Însă autorităţile s-au declarat împotriva acestui act, considerând că este de fapt o „propagandă teroristă“, relatează France TV Info.

Ei resping această acuzaţie şi sunt susţinuţi în stradă de numeroşi oameni, care protestează de luni bune.

Manifestanţii denunţă totodată comportamentul autorităţilor, afirmând că se simt urmăriţi şi incluşi pe o listă neagră. Unii dintre ei spun că le-au fost luate actele de identitate, simţindu-se astel fără cetăţenie.

„Este ca o moarte civilă“, deplânge o profesoară.

Alţi zeci de mii de profesori din Turcia sunt în vizorul autorităţilor, potrivit sursei citate, pe fondul unei campanii de epurare lansate de regimul lui Erdogan după tentativa de puci din vara anului trecut. Ei sunt acuzaţi de legături cu FETO, reţeaua lui Fethullah Gulen, un cleric aflat în exil în Statele Unite şi considerat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan drept principalul său inamic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite