Tunisia: Marş al femeilor pentru drepturi egale la moşternire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de femei din capitala tunisiană au ieşit sâmbătă în stradă pentru a cere drepturi egale de moştenire cu bărbaţii, un subiect văzut adesea drept tabu în lumea arabă, relatează Reuters.

În prezent, Tunisia acordă femeilor mai multe drepturi decât alte ţări musulmane din regiuni, anul trecut permiţând femeilor musulmane să se căsătorească cu bărbaţi non-musulmani.

Totuşi, protestatarii care au mărşăluit până la clădirea parlamentrului din Tunis (n.red.: capitala ţării), au declarat că doresc să se compare cu femeile europene şi să aibă aceleaşi drepturi la moşterire. Însoţite de unii bărbaţi, acestea au venit cu sloganuri precum „într-un stat civil eu primesc ce primiţi şi voi”, cerând suspendarea legilor de moştenire bazate pe Legea Islamică. De regulă, aceasta din urmă le oferă bărbaţilor dublu faţă de femei în împărţirea moştenirilor.

„Este adevărat că femeile din Tunisia au mai multe drepturi în comparaţie cu alte femei arabe, dar vrem să fim comparate cu femeile europene”, a declarat Kaouther Boulila, o activistă prezentă la marş.

În august, preşedintele Beji Caid Essbsi, un politician secular, a înfiinţat un comitet special care să elaboreze propuneri de promovarea drepturilor femeilor.

Totodată, Tunisia a fost lăudată ca fiind singura poveste de succes în privinţa „primăverii arabe”, ca urmare a libertăţilor politice introduse imediat după înlăturarea autocratului Zine El Abidine Ben Ali în 2011.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri