Trupele franceze avansează către nordul Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata malineză înaintează către nordul ţării, aflat înainte sub controlul forţelor rebelilor islamişti.  FOTO: Reuters
Armata malineză înaintează către nordul ţării, aflat înainte sub controlul forţelor rebelilor islamişti.  FOTO: Reuters

Trupele franceze mobilizate în Mali avansează către oraşul-cheie din nordul ţării, spre Timbuktu, menţinând ofensiva împotriva rebelilor islamişti.

Sâmbătă, forţele armate franceze au ocupat Gao, un alt oraş important din partea de nord a statului malian.

Avansul câştigat vine în contextul în care liderii Uniunii Africane, organizaţie creată după modelul Uniunii Europene, se întâlnesc pentru a pune în discuţie posiilitatea unei suplimentări de trupe în Mali.

Islamiştii au ocupat partea de nord a ţării începând cu anul trecut, dar au pierdut din teritorii odată cu ofensiva trupelor franceze care au început să aibe operaţiuni militare în regiune la începutul acestei luni.

Duminică, premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat că trupele malineze şi cele franceze vor ajunge „aproape de Timbuktu în curând.

Oraşul Gao, cel mai populat din partea de nord a statului, a fost securizat în noaptea de duminică, după ce forţele speciale au luat sub control aeroportul şi un pod cu importanţă strategică spre sud.

Majoritatea rebelilor par să se fi retras în ascunzătorile din deşert, iar urmărirea lor a devenit mai dificilă odată cu ocuparea şi securizarea celor mai importante oraşe, conform BBC.

De asemenea, în noaptea de duminică forţele armate franceze au bombardat unul dintre punctele de întâlnire al islamiştilor din oraşul Kidal, potrivit oficialilor malinezi.

O sursă din armata statului Mali a relatat pentru agenţia de ştiri Associated France Press că locuinţa liderului grupului Ansar Dine, cea mai importantă grupare militară din nordul ţării, a fost distrusă în timpul unui raid.

Ajutorul Statelor Unite

Liderii Uniunii Africane participă la un summit la Addis Ababa în Etiopia, iar ţările membre au discutat  trimiterea unor  trupe pentru a veni în ajutorul armatei franceze care desfăşoară operaţiuni în Mali.

Boni Yayi, preşedintele Uniunii Africane, a lăudat Franţa pentru intervenţia sa militară, declarând că a fost ceva ce „trebuia să o facem demult pentru a apărat una dintre ţările membre.”

Reprezentanţii Uniunii Africane au arătat că intenţionează să organizeze o operaţiune militară în Mali, conform unei declaraţii lansate sâmbătă.

Statele africane s-au angajat în mobilizarea a aproape 5.700 de militanţi pentru a sprijini trupele franceze şi malineze în campania lor. Până în prezent însă, doar o mică parte din trupele promise au fost trimise.

Între timp, oficialii Statelor Unite ale Americii au declarat că vor asigura realimentarea avioanelor de război franceze. Oficialii de la Pentagon au făcut public faptul că s-a discutat posibilitatea ca Statele Unite să trimită în Mali trupe care se află în prezent în ţări precum Chad şi Togo.

Aproximativ 3.700 de militari francezi sunt implicaţi în operaţiunile militare din Mali, iar 2.500 dintre aceştia se află pe teritoriul malinez.

Franţa a intervenit în evoluţia fostei sale colonii după ce islamiştii au înaintat ofensiva către zona de sud a ţării la începutul acestei luni. Oficialii de la Paris au declarat că întreaga regiune a Africii şi chiar Europa se afla sub ameninţarea islamiştilor dacă ofensiva rebelilor ar fi reuşit.

Acest grup terorist intenţionează să îşi răspândească scopurile criminale pe întreg teritoriul din Mali şi, în cele din urmă, să vizeze şi alte ţări”, a declarat Tieman coulibaly, ministrul de externe malinez, în cadrul summitului de la Addis Ababa.

Uniunea Africană a recomandat monitorizarea situaţiei respectării drepturilor omului în zonele care au revenit sub controlul guvernului malinez.

Grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au acuzat armata malineză de comiterea mai multor abuzuri serioase.

Grupurile islamiste şi rebelii secularişti organizaţi sub numele de Tuareg au profitat de avantajul oferit de haosul care a urmat  unei lovituri de stat pentru a ocupa nordul ţării în aprilie anul trecut. Însă la scurt timp, islamiştii au preluat controlul celor mai importante oraşe din regiune, îndepărtându-i pe tuaregi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite