Trump şi Xi, în pragul unui Război Rece?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) şi Xi Jinping, la Beijing  FOTO AFP
Donald Trump (stânga) şi Xi Jinping, la Beijing  FOTO AFP

Oficialii de le Beijing sunt tot mai conştienţi şi îngrijoraţi că preşedintele american Donald Trump ar putea fi serios în promisiunea sa de a revizui relaţiile bilaterale cu China, comentează CNN.

Dacă viitorul summit G20, care va avea loc în noiembrie la Buenos Aires, Argentina, ar putea constitui pentru preşedintele chinez Xi Jinping un prilej, între altele, de a se întâlni cu omologul său american în scopul de a găsi o soluţie la răcirea relaţiilor dintre ţările lor, unii experţi sunt de părere că deja e prea târziu.

Fapt neimaginat acum un an, relaţiile americano-chineze sunt la cel mai jos nivel din istoria lor. Dosarele spinoase care au dominat anii 1990 şi 2000, precum Taiwanul, Tibetul şi masacrul din Piaţa Tiananmen (1989), pălesc în faţa celor de acum. Beijingul şi Washingtonul au două mari aspecte divergente în prezent: comerţul şi Trump. Iar cele două au implicaţii militare şi politice, fapt remarcat mai ales din iunie încoace.

„A avut loc o schimbare de macaz a Americii în proporţii pe care nu le-am văzut în viaţa mea, departe de vechile noţiuni de angajament“, comentează această înrăutăţire a relaţiilor americano-chineze Orville Schell, directorul Centrului Societăţilor Asiatice, cu sediul în New York.

„Cred că ne aflăm în ultimul act în care mai poate fi salvată noţiunea de cooperare“, este de părere acest academician, scriitor şi activist american, citat de CNN.

Ameninţarea chineză

Invitat săptămâna trecută la un centru de reflecţie din Washington DC, vicepreşedintele american Mike Pence a ţinut un discurs dur la adresa Chinei, acuzând-o de încălcarea drepturilor omului şi de amestec în alegerile din SUA. În opinia sa, „China intevine în democraţia americană şi vrea un preşedinte american diferit“. 

Mulţi observatori au comparat acest discurs cu celebrul discurs al lui Winston Churchill despre „Cortina de fier“ şi au prezis începutul unui nou Război Rece.

La câteva zile de la intervenţia lui Pence, directorul FBI, Christopher Wray, a apreciat la rândul său în Senatul SUA că spionajul chinez reprezintă o ameninţare mai mare pentru Washington decât cel rusesc.

Această abordare faţă de China are o aderenţă surprinzător de mare în ambele tabere politice americane - republicană şi democrată -, iar mulţi oficiali, aleşi, experţi şi oameni de afaceri sunt de acord asupra necesităţii de a acţiona urgent pentru a reface relaţiile cu chinezii, care mult timp au fost în profitul lor. Exact acest mesaj este transmis şi de Donald Trump.

În opinia lui Orville Schell, cele două părţi se află într-un moment critic. „Vom privi înapoi şi fie vom fi capabili să ne retragem de pe marginea prăpastiei, fie vom merge direct într-o ciocnire a civilizaţiilor“, spune el.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, taxele vamale impuse de Trump i-au determinat într-un final pe chinezi să caute răspunsuri. El susţine că strategia liderului republican de la Casa Albă funcţionează şi se declară convins că Beijingul va ceda presiunii economice. Conform CNN, ambasadorul chinez la Washington ar fi recunoscut în cadrul unei discuţii purtate recent că ţara sa este dispusă la concesii dacă SUA arată „sinceritate“. În acelaşi timp, un oficial de la Beijing avertizează Washingtonul. 

„Preşedintele Trump este un om de afaceri dificil şi încearcă să facă presiuni asupra noastră în scopul de a obţine concesii în negocieri. O astfel de tactică nu cred că va funcţiona cu China“, a afirmat în septembrie Fang Xinghai, vicepreşedintele Comisiei chineze pentru valori mobiliare.

În lipsa unui compromis, Guvernul chinez ar putea miza pe naţionalism, iar îngrijorarea este că marea răceală constată în prezent în relaţiile americano-chineze s-ar putea transforma într-un îngheţ profund, notează CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite