Trump avertizează China că Japonia, o „naţiune războinică“, ar putea reacţiona faţă de ameninţarea nord-coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a avertizat vineri China că Japonia, o „naţiune războinică“, ar putea să acţioneze dacă ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord nu este abordată, relatează AFP.

Trump a făcut această declaraţie înainte să îşi înceapă primul turneu în Asia în calitate de şef de stat, o lungă şi delicată deplasare, dominată de ameninţarea nucleară nord-coreeană. El urmează să viziteze atât Japonia, cât şi Coreea de Sud şi China.

„Japonia este o naţiune războinică şi spun Chinei şi oricui altcuiva ascultă (...) că se vor lovi de o mare problemă cu Japonia, foarte curând, dacă lăsaţi să continue (situaţia) cu Coreea de Nord“, a declarat pentru Fox News Donald Trump. 

El a adăugat că preşedintele chinez Xi Jinping a fost „mai degrabă formidabil“ cu privire la Coreea de Nord şi „China ne ajută“.

După ce Trump a mustrat Beijingul din cauza unei presupuse lipse de acţiuni faţă de Phenian, China a aplicat sancţiunile economice consolidate impuse în septembrie de ONU.

În iulie, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice intercontinentale (ICBM) care teoretic sunt capabile să atingă teritoriul Statelor Unite.

Alte două rachete au survolat ulterior Japonia, după care Phenianul a procedat, în septembrie, la al şaselea test nuclear, de departe cel mai puternic de până în prezent.

Trump agită ameninţarea unei acţiuni împotriva Coreei de Nord în contextul în care premierul japonez Shinzo Abe vrea să modifice Constituţia pacifistă a arhipelagului - dictată în 1947 de Statele Unite, după capitularea Japoniei, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial - în vederea recunoaşterii clare a existenţei unei armate naţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite