Trei firme de servicii funerare din Africa de Sud dau în judecată un pastor pentru înscenarea unei învieri

0
0
FOTO BBC
FOTO BBC

Un grup de directori a unor firme de servicii funerare din Africa de Sud sunt decişi să dea în judecată un pastor care  pretinde că a făcut un miracol înviind un mort. Firmele susţin că au fost manipulate, luând parte la o adevărata cacealma pentru care nu şi-au dat consimţământul.

La originea acestui scandal se află un videoclip postat de pastorului Alph Lukau devenit viral pe reţelele de socializare,  în care acesta strigă către persoana aparent decedată  "Ridică-te", strigât urmat de „miracolul” învierii într-o izbucnire de entuziasm şi închinăciuni fervente a întregii mulţimi.

Scena văzută în afara bisericii pastorului Lukau situată în apropiere de Johannesburg a stârnit un val de ridiculizari şi critici. 

"Nu există astfel de miracole", au comentat reprezentanţi ai Comisiei pentru promovarea şi protecţia comunităţilor culturale, religioase şi lingvistice (Comisia pentru Drepturile CRL) , relatează postul canalului naţional din Africa de Sud.

"Astfel de scene sunt realizate pentru a stoarce bani de la oameni disperaţi", mai menţionează comunicatul.

Cele trei firme de servicii funerare au decis să-l dea în judecată pe pastor deoarece reputaţia lor a fost pusă în joc.  Firmele Kingdom Blue, Kings & Queens Funeral Services şi Black Phoenix susţin că au fost păcălite în mai multe moduri.

"Aşa zişii membrii ai familiei decedatului  au înştiinţat serviciile funerare Kings & Queens că au avut o "dispută cu un alt furnizor de servicii funerare".

De asemenea, clienţii au plasat autocolante "Black Phoenix pe maşina lor privată" pentru a credibiliza scena de înmormântare în ochii firmei  Kings & Queens care le furniza alte servicii, exploatând astfel prestigiul firmelor. Sicriul, spune directorii funeraliilor, a fost achiziţionat de la Black Phoenix.

Biserica pastorului Lukau, „Alleluia Ministries International” nu a răspuns solicitărilor jurnaliştilor pentru a răspunde la întrebări, relatează BBC.

În urma intensei mediatizări, biserica pare să fi bătut în retragere faţă de revendicarea „miracolului învierii”, specificţnd că omul "mort"  ar fi „înviat” mai devreme decât ar fi fost stabilit şi iată ca era de fapt "deja în viaţă" când a fost adus la sediul din Kramerville, locul unde a fost regizată resuscitarea.

Pastorul Lukau nu a „dus pâna la capăt decât un miracol pe care Dumnezeu l-a început deja", a declarat Alleluia International Ministries, citat de publicaţia The Sowetan.

 Videoclipul a declanşat o dezbatere naţională asupra pastorilor falsi şi gestul a fost condamnat de grupuri religioase.

Cu toate acestea, unii sud-africani au luat cu asalt reţelele sociale cu hashtag-ul  #ResurrectionChallenge exploatând cu umor amuzanta poveste.

În aceeaşi notă, anul trecut, un pastor din Africa de Sud a fost găsit vinovat de agresiune pentru ca a pulverizat enoriaşii cu un insecticid de uz casnic pe care el pretindea că ar putea vindeca cancerul şi HIV. Umoriştii hashtag-ului  #ResurrectionChallenge fac o campanie la adresa „pastorului miraculos” care e solicitat de public să-l reînvie şi pe Nelson Mandela.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite