Exclusiv Tradițiile de Crăciun din Canada. Ambasadorul Gavin Buchan vorbește pentru „Adevărul“ despre sărbătorile de acasă
0Canada, una dintre cele mai puternice și fascinante țări, are tradiții deosebite și preparate culinare speciale în perioada Crăciunului. „Adevărul“ a vorbit în exclusivitate cu Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Moldova despre aceste tradiții fermecătoare.

Excelența Sa Gavin Buchan a fost foarte bucuros și deschis în a împărtăși cititorilor „Adevărul“ și tradiții și rețete specifice perioadei Sărbătorilor de iarnă în Canada.
Ambasador al Canadei în țara noastră din august 2023, Gavin Buchan are o carieră diplomatică la vârf de peste trei decenii.
Licențiat în filozofie la Memorial University of Newfoundland în 1991 și având din 2010 un master în relații internaționale la Queen’s University, Gavin Buchan s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Internațional din Canada în 1992.
În Canada, Crăciunul înseamnă timp petrecut cu familia, fie că e vorba de a merge într-o excursie, de a tăia un brad de Crăciun, de a face prăjituri sau de a merge la biserica la slujba de la mizerul nopții.
”În Newfoundland and Labrador, provincia mea natală, avem o tradiție care e un pic diferită. Se numește ”mummering” și implică deghizarea oamenilor, după care aceștia vizitează casele din comunitate, dansează, cântă sau spun glume, în timp ce gazdele încearcă să ghicească cine e de fapt în spatele deghizărilor. Canadienii sunt foarte mândri să spună că țara lor este casa lui Moș Crăciun, deși oamenii din Finlanda s-ar putea să nu fie de acord. Multe orașe din Canada au o ”Paradă a lui Moș Crăciun” în noiembrie, iar cea care se ține în Toronto este una dintre cele mai vechi parade de acest fel din lume. Prima ediție a fost în 1913, iar acum a devenit un eveniment extrem de mediatizat. În zonele rurale din Canada, se organizează ”Parada Luminilor”, la care participă tractoare împodobite în lumini de Crăciun”, a relatat pentru ”Adevărul” Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.
”Chiar dacă poștașii canadieni au fost în grevă, toate scrisorile ajung la Moș Crăciun”
Ca și în celelalte țări, copiii canadieni îi trimit scrisori lui Moș Crăciun.
”În acest an, chiar dacă a fost o grevă națională a poștașilor, Poșta Canadiană se asigură că toate scrisorile ajung la Moș Crăciun și că toți copiii vor primi răspunsuri. Chiar și forțele noastre aeriene au o tradiție de Crăciun. Din 1958, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) își folosește radarele și sateliții pentru a monitoriza traseul lui Moș Crăciun în jurul lumii în ajunul Crăciunului. În prezent, chiar au o aplicație pe care o puteți descărca pe telefon pentru a urmări traseul lui Moș Crăciun, aplicație pe care o puteți descărca de pe site-ul www.noradsanta.org”, explică ambasadorul Gavin Buchan.

Preparatele tradiționale canadiene din perioada Crăciunului sunt curcanul și deserturile.
”Mulți canadieni pregătesc curcan umplut de Crăciun, cu piure ca garnitură și urmat bineînțeles de un desert. Este de asemenea o tradiție să mănânci resturile de la Crăciun pe 26 decembrie, de Boxing Day, fie că este vorba de sandwichuri cu curcan sau de supă de curcan. În Quebec, se prepară adesea tourtière, o plăcintă cu carne, în ajunul Crăciunului sau al Anului Nou. Unele familii canadiene fac petreceri la care prepară prăjituri sau schimbă prăjituri între ele. Căsuțele și figurinele din turtă dulce se numără printre preferate. La finalul petrecerii, fiecare familie merge acasă cu o întreagă varietate de prăjituri pentru a se bucura de ele acasă sau pentru a le împărți cu prietenii și vecinii”, spune ambasadorul Canadei.
Ambasadorul Gavin Buchan a dezvăluit și ce ”antidot” recomandă pentru cei care nu se simt confortabil cu vremea rece de Crăciun.
”Regula mea personală este următoarea: să fiu fericit în timpul iernilor canadiene, te ajută să faci activități de care te poți bucura când ninge, precum schiatul, sau să patinezi ori să joci hochei când e foarte frig afară. Nu e nevoie să îți faci plan pentru atunci când temperaturile scad sub zero grade, pentru că toată lumea e voioasă!”, dezvăluie ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.