Crăciun în țările Nordului. Patru ambasadori vorbesc pentru „Adevărul“ despre sărbătorile de acasă EXCLUSIV

0
Publicat:

Nordul Europei, casa lui Moș Crăciun, are tradiții fermecătoare și preparate culinare speciale în perioada Sărbătorilor de iarnă. „Adevărul“ a vorbit în exclusivitate cu ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Norvegiei și Suediei.

Chiflele suedeze cu șofran sunt foarte populare FOTO Ambasada Suediei în România
Chiflele suedeze cu șofran sunt foarte populare FOTO Ambasada Suediei în România

Cei patru ambasadori ai Nordului Europei au fost extrem de bucuroși și deschiși în a împărtăși ziarului „Adevărul“ și cititorilor săi tradiții și rețete specifice perioadei Sărbătorilor de iarnă. Cu gândul la locul de unde vine Moș Crăciun, românii află în această colecție nordică lucruri insolite.  

DANEMARCA. Dans și colinde în jurul bradului

Excelența Sa Uffe A. Balslev, ambasadorul Danemarcei în România, adoră două tradiții daneze speciale de Crăciun.

„În Danemarca numărăm zilele până la Crăciun cu un <kalenderlys> (calendar cu lumânări). Acesta a fost inventat în 1935 de către autoarea daneză Lis Brydal, care a propus ca o lumânare să fie împărțită cu 23 de linii de creion și arsă puțin în fiecare zi până la ajunul Crăciunului. Astăzi, numerele sunt tipărite pe lumânări. Și în fiecare zi ardem o lumânare pentru a ne apropia cu încă o zi de Crăciun. Ador această tradiție și o avem și aici la ambasadă. O altă tradiție specială daneză de Crăciun este aceea de a dansa în jurul bradului de Crăciun. După cina din ajunul Crăciunului, ne luăm de mână și mergem sau dansăm în jurul bradului în timp ce cântăm colinde. Este o tradiție specială”, a relatat pentru „Adevărul“ ambasadorul danez Uffe A. Balslev.

În ajunul Crăciunului, danezii mănâncă „flæskesteg“ (friptură de porc) cu jumări sau rață. „Ca garnitură, mâncăm varză roșie murată, un sos maroniu făcut cu smântână și cartofi maronii, ce sunt cartofi caramelizați în zahăr și unt. Acești cartofi sunt ceva unic pentru Danemarca și sunt delicioși”, adaugă ambasadorul Danemarcei în România.

Tot în ajunul Crăciunului, danezii prepară pentru desert „Ris à l’amande“. Deși numele e francez, desertul a fost creat în Danemarca și este făcut din budincă de orez amestecată cu frișcă, zahăr, vanilie și migdale mărunțite. Acest desert se servește rece, cu sos de cireșe. În ajunul Crăciunului, o migdală întreagă se adaugă în desert, iar persoana care o găsește primește un mic premiu, precum un desert din marțipan, o inimă de ciocolată sau un joc. Cel care o găsește poate ascunde descoperirea pentru ca ceilalți meseni să mănânce tot desertul.

Uffe. A Balslev, ambasadorul Danemarcei în România FOTO Ambasada Danemarcei
Uffe. A Balslev, ambasadorul Danemarcei în România FOTO Ambasada Danemarcei

Pentru cei care nu se simt confortabil cu vremea rece de Crăcun, există un antidot minunat în Danemarca, intitulat „hygge“. Este denumirea dată de nordici acelui sentiment pe care îl ai când ești fericit și te simți bine.

Este sentimentul pe care îl ai când îți petreci timpul cu cei dragi sau când citești o carte bună și bei o cană de gløgg (versiunea daneză pentru vin fiert) acoperit cu o păturică în timp ce afară ninge din abundență. Hygge este de departe cel mai bun medicament pentru vremea rece de iarnă“, mai spune ambasadorul Uffe A. Balslev.

FINLANDA. Sauna finlandeză, leac pentru frigul de Crăciun

Finlanda este țara unde există casa lui Moș Crăciun, în orașul Rovaniemi, capitala provinciei Laponia. Finlandezii se mândresc și ei cu tradiții speciale de Crăciun.

„Una dintre cele mai puțin cunoscute tradiții finlandeze este Declarația de Pace de Crăciun. Este o tradiție respectată de aproape 700 de ani în orașul Turku. În fiecare an, pe 24 decembrie, la prânz, se citește Declarația de Pace de Crăciun și marchează începutul perioadei Crăciunului. Conform textului, cei care înalcă pacea riscă o pedeapsă aspră! Mii de oameni se adună în Turku pentru a asculta declarația, iar ceilalți o urmăresc la televizor”, explică pentru „Adevărul“ Excelența Sa Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei în România.

Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei FOTO Ambasada Finlandei în România
Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei FOTO Ambasada Finlandei în România

În ceea ce privește preparatele culinare finlandeze specifice perioadei Crăciunului, foarte populară este salata rosolli, o salată roșie delicioasă. Iar această salată finlandeză se poate prepara și în România, deoarece ingredientele sunt ușor de procurat. Concret, pentru salata rosolli aveți nevoie de patru cartofi fierți, patru morcovi fierți, patru sfecle roșii fierte sau murate, un castravecior, o ceapă mică, sare și piper alb. Pentru dressing aveți nevoie de smântână, oțet și zahăr.

Salata Rosolli se bucură de mult succes în Finlanda FOTO Sari Gustafsson
Salata Rosolli se bucură de mult succes în Finlanda FOTO Sari Gustafsson

Ambasadoarea Finlandei la București recomandă și un leac finlandez deosebit pentru cei care nu iubesc vremea rece din perioada Crăciunului.

„Recomand ca antidot, bineînțeles, sauna! Noi mergem la saună pe tot parcursul anului, de mai multe ori pe săptămâni și bineînțeles în perioada Crăciunului. Sauna este în sângele nostru, a fost chiar inclusă în patrimoniul UNESCO. Nu trebuie să vă îngrijoreze vremea rece, casele finlandeze sunt călduroase și în lunile de iarnă datorită geamurilor triple și izolației foarte bune”, precizează ambasadoarea Marjut Akola. 

NORVEGIA. Gospodinele fac șapte feluri de prăjituri de Crăciun

„Sunt numeroase tradiții de Crăciun în Norvegia, și fiecare familie norvegiană are propriul său fel de a sărbători Crăciunul. Conform tradiției, săptămânile ce preced Crăciunul trebuie petrecute pregătind șapte feluri diferite de prăjituri tradiționale de Crăciun. În prezent, nu mulți norvegieni au timp să facă toate cele șapte prăjituri, însă coacerea deserturilor încă este o parte importantă din pregătirile de Crăciun, fie că este vorba de prăjituri sau de o căsuță din turtă dulce pe care o decorează copiii”, declară pentru „Adevărul“ Excelența Sa Siri Barry, ambasadoarea Norvegiei în România.

Siri Barry, ambasadoarea Norvegiei FOTO Ambasada Norvegiei în România
Siri Barry, ambasadoarea Norvegiei FOTO Ambasada Norvegiei în România

În noaptea de 23 decembrie, familiile din Norvegia se adună și decorează împreună bradul de Crăciun în timp ce ascultă colinde. Printre tradițiile cele mai importante de Crăciun din Norvegia se numără micul dejun în familie, mersul la biserică, vizitarea mormintelor celor dragi și aprinderea unei lumânări. Nu lipsește cina festivă, după care se deschid cadourile și se mănâncă prăjiturile de Crăciun. Printre preparatele culinare populare de Crăciun în Norvegia se numără coastele de miel și peștele alb.

Ambasadoarea Siri Barry are sfaturi și recomandări și pentru cei cărora nu le plac temperaturile scăzute. „În Norvegia avem un dicton popular care spune că <Nu există vreme proastă, ci doar îmbrăcăminte neadecvată“ și mulți norvegieni își pun mai multe straturi de haine călduroase când merg la munte și la ski în timpul vacanței. Vremea rece este un motiv foarte bun de a sta înăuntru și de a petrece timp de calitate cu familia și prietenii jucând un joc de societate sau vizionând un film. Se pot aprinde și mai multe lumânări, poți sta lângă șemineu și lua a gustare, acoperit de o pătură pentru a crea o atmosferă plăcută și caldă în casă când afară e foarte frig“, mai precizează Siri Barry, ambasadoarea norvegiană.

SUEDIA. Chiflele cu șofran, un desert special de Crăciun

„Adevărul“ a stat de vorbă și cu Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România, legat de tradițiile și preparatele suedeze speciale de Crăciun.

„Începem numărătoarea inversă până la Crăciun cu patru duminici înainte. În fiecare duminică, până la Crăciun, se aprinde câte o lumânare până ce toate cele patru lumânări sunt aprinse., Ziua Sfintei Lucia este o parte esențială și specială a tradițiilor de Crăciun în Suedia. Pe 13 decembrie celebrăm lumina în mijlocul întunericului. Noaptea Sfintei Lucia era cunoscută ca fiind cea mai lungă noapte a anului (solstițiul de iarnă), conform vechiului calendar. Este o procesiune națională de ziua Sfintei Lucia, însă sunt și procesiuni regionale. Aceste procesiuni se desfășoară și la spitale și cămine de bătrâni, cu cântece și pentru a aduce bucurie. În această zi specială se mănâncă turtă dulce și niște chifle speciale cu șofran numite Lussebulle”, arată ambasadoarea Therese Hydén.

Therese Hydén, ambasadorul Suediei FOTO Ambasada Suediei în România
Therese Hydén, ambasadorul Suediei FOTO Ambasada Suediei în România

Cea mai importantă masă în Suedia în timpul perioadei Crăciunului este „Julbord“ (Masa de Crăciun). „Jullboard“ este în fapt un bufet suedez cu multe feluri de mâncare tradiționale, precum șunca de Crăciun, pâine de secară, un fel de mâncare cu cartofi gratinați intitulat „Tentația lui Jansson”, cârnăciori pentru cocktail, hering și bineînțeles chifeluțe. Chiflele cu șofran și turta dulce se numără printre deserturile preferate pentru „Julbord“.

Ambasadoarea suedeză Therese Hydén are și recomandări speciale pentru toți cei cărora nu le plac temperaturile scăzute în perioada Crăciunului. Ea ne sfătuiește să ne gândim la „mys“ - confortul unui timp de calitate. 

„Pentru cei mai mulți suedezi, Crăciunul nu este la fel fără vremea rece și fără zăpadă. Crăciunul este pentru suedezi aproape echivalent cu acel sentiment de a te simți confortabil, sau ”mys”, cum îl denumim noi. Ne bucurăm de diferite feluri de <mys> în luna decembrie și de activități cu familia și prietenii. Este o modalitate de a ne bucura de un timp de calitate petrecut cu cei pe care îi iubim. Iar pentru a avea acest sentiment special de confort aprindem multe lumânări sau șemineul și ne punem cele mai călduroase haine. Este cel mai bun antidot pentru vremea rece”, adaugă Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite