Tensiuni în Israel. Netanyahu a acuzat serviciile de informații că nu l-au avertizat despre atacul Hamas, apoi s-a răzgândit

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a acuzat duminică pe șefii serviciilor sale de informații că nu l-au avertizat niciodată că Hamas plănuiește un atac pe scară largă, dar ulterior și-a retras comentariile și și-a cerut scuze, potrivit Reuters.

Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia

Acuzațiile au fost lansate într-o postare făcută pe platforma X, duminică, la ora 1 dimineața (sâmbătă în jurul orei 23 00 GMT).

„În niciun moment și nicio etapă nu a fost dat un avertisment prim-ministrului Netanyahu cu privire la intențiile de război ale Hamas. Dimpotrivă, toți oficialii de securitate, inclusiv șeful serviciului de informații al armatei și șeful Shin Bet, au estimat că Hamas a fost descurajată și interesată de un aranjament”, a spus Netanyahu în postarea sa, care, între timp, a fost ștearsă.

Comentariile inițiale ale lui Netanyahu au fost însă imediat criticate și respinse de actualii și foștii aliați, inclusiv Benny Gantz, un fost ministru al apărării care se află acum în cabinetul de război al lui Netanyahu. Acesta a spus, pe aceeași platformă, că Netanyahu ar trebui să-și retragă afirmațiile.

Netanyahu: „M-am înșelat". 

La aproximativ 10 ore după prima postare, Netanyahu a scris într-o a doua postare pe X: „M-am înșelat".

Premierul israelian a recunoscut că remarcile sale „nu ar fi trebuit făcute și îmi cer scuze pentru asta. Ofer sprijin deplin tuturor șefilor ramurilor de securitate".

Remarcile premierului israelian au reușit însă să provoace însă un scandal politic și o ruptură în cabinetul de război al lui Netanyahu.

„A depășit o linie roșie”

Printre cei care au reacționat s-a numărat și liderul opoziției, Yair Lapid, fost prim-ministru, care a declarat că Netanyahu „a depășit o linie roșie" cu postarea sa inițială.

„Încercările de a evita responsabilitatea și de a da vina pe instituțiile de securitate slăbesc IDF (Forțele de Apărare Israeliene) în timp ce luptă împotriva dușmanilor Israelului", a spus acesta

Yossi Cohen, fostul șef al agenției de spionaj Mossad sub guvernele anterioare ale lui Netanyahu, a criticat și el mesajul inițial premierului.

„Îți asumi responsabilitatea de la începutul slujbei tale, nu de la mijloc", a declarat Yossi Cohen, pentru Israel Radio.

Liderul israelian a atras furia publică pentru că nu și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile care au făcut posibil atacul Hamas prin sudul Israelului.

Dacă șefii armatei și ai serviciului de spionaj intern Shin Bet, ministrul său de finanțe și alți oficiali de rang înalt și-au recunoscut cu toții eșecurile, Netanyahu nu a făcut-o, argumentând că întrebărilre dificile, inclusiv despre el însuși, vor fi puse după război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite