Ţara din Europa unde transportul public va fi în totalitate gratuit. Decizia reprezintă o premieră la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în mai multe ţări din Europa au în dezbatere proiecte care vizează majorarea tarifelor pentru transportul public, nou instalatul guvern al unei naţiuni de pe bătrânul continent a comunicat că va elimina orice tarif pentru călătorii care urcă în trenuri, autobuze sau tramvaie.

Noua coaliţie de guvernământ din Luxemburg a anunţat că va elimina plata transportului în comun pe teritoriul ducatului începând din vara anului 2019, informează The Independent.

Măsura se va aplica atât pentru luxemburghezi cât şi pentru vizitatorii din afara ţării care vor dori să călătorească cu trenuri, tramvaie sau autobuze.

Şi în acest moment, în Luxemburg este practicat unul dintre cele mai mici tarife pentru transport din lume. Costă 2 euro un bilet de călătorie valabil 2 ore pe orice mijloc de transport.

Guvernul ţării cu o suprafaţă de aproximativ 2.500 de kilometri pătraţi a anunţat că transportul public se ridică la un cost anual de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce încasările abia ajung la 30 de milioane de euro. În plus, mai există şi costuri guvernamentale cu subvenţiile pentru transport.

Măsura ar trebui să încurajeze folosirea mijloacelor de transport în comun şi renunţarea la maşinile personale, în condiţiile în care ambuteiajele în trafic reprezintă o problemă în comun. 

Nu toţi luxemburghezii sunt de acord cu noua măsură. Unii sunt de părere că eliminarea tarifelor ar urmă să ducă la o înrăutăţire a condiţiilor de călătorie. Unul dintre posibilele efecte anticipate ar fi folosirea gărilor şi a trenurilor de către persoanele fără adăpost care vor dori să se încălzească.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite