Sud-coreenii vor organiza pe 9 mai alegeri prezidenţiale pentru a o înlocui pe Park Geun-hye. Fosta preşedintă va fi audiată de procurori săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sud-coreene au anunţat miercuri dimineaţă că vor organiza alegeri prezidenţiale pe data de 9 mai, după ce magistraţii constituţionali au decis la finele săptămânii trecute să o demită pe preşedinta Park Geun-hye, implicată într-un scandal masiv de corupţie, care a zguduit întreaga naţiune şi a scos milioane de oameni în stradă doar în metropola Seul, relatează Reuters.

Premierul Hwang Kyo-ahn a declarat anterior că nu are de gând să candideze într-un scutin prezidenţial, deşi ocupă interimatul funcţiei de preşedinte după suspendarea din decembrie a lui Park Geun-hye.

Hwang este văzut în sondaje drept un posibil candidat de prim rang al conservatorilor, deşi este reticent să candideze în alegerile prezidenţiale.

Pe de altă parte, procurorii sud-coreeni au anunţat miercuri dimineaţă că i-au ordonat lui Park Geun-hye să se prezinte săptămâna viitoare la audieri cu privire la scandalul masiv de corupţie care a dus la demiterea sa de la Casa Albastră. 

”Am trimis deja un ordin în această dimineaţă... către avocaţii lui Park. Data audierii este 9.30 pe 21 martie”, se arată într-un comunicat emis de Procuratură.

Park Geun-hye a refuzat până în acest moment să se prezinte la audieri, deşi a fost citată în repetate rânduri de procurorii sud-coreeni înainte de demiterea ei prin decizia Curţii Constituţionale.

Însă, decizia magistraţilor constituţionali a lăsat-o fără privilegiile executive, care o protejau de punerea sub acuzare într-o anchetă penală.

Avocaţii fostei preşedintă au explicat că aceasta are de gând să coopereze împreună cu anchetatorii.

Park Geun-hye va deveni al patrulea fost lider sud-coreean audiat din cauza unui scandal de corupţie.

Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo au fost chiar condamnaţi la închisoare pentru luare de mită, după ce au condus ţara sprijiniţi de armată în anii '80 şi '90.

Roh Moo-Hyun este un alt fost preşedinte sud-coreean vizat de anchetatorii anticorupţie, care s-a sinucis în urmă cu opt ani aruncându-se în gol de pe o stâncă, după ce a devenit suspect într-un caz de luare de mită.

Park Geun-hye, în vârstă de 65 de ani, este acuzată, împreună cu o prietenă şi unul dintre foştii ei consilieri, ambii inculpaţi, că au exercitat presiuni asupra unor mari companii sud-coreene să facă donaţii către două fundaţii create în vederea susţinerii iniţiativelor sale politice.

Printre aceste companii se numără inclusiv gigantul Samsung.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite