SUA și Israelul încearcă să înăbușe capacitatea Iranului de a furniza drone Rusiei

0
Publicat:

Administrația Biden a lansat un efort amplu menit să reducă capacitatea Iranului de a produce și furniza drone Rusiei, pe care apoi Moscova le folosește în războiul său împotriva Ucrainei.

SUA încearcă să limiteze producția de drone a Iranului FOTO SHUTTERSTOCK
SUA încearcă să limiteze producția de drone a Iranului FOTO SHUTTERSTOCK

Campania amintește de un program de lungă durată din SUA care vizează întreruperea accesului Teheranului la tehnologia nucleară, scrie New York Times, ai cărui jurnaliști au susținut interviuri cu ofițeri de informații, personal militar și oficiali din domeniul securității naționale din SUA, Europa și Orientul Mijlociu.

Interlocutorii publicației au descris un program american extins, menit să înăbușe capacitatea Iranului de a fabrica drone, să îngreuneze partea rusă să lanseze „UAV-uri kamikaze” și să ofere Kievului mijloacele de apărare necesare pentru a distruge astfel de dispozitive.

Amploarea efortului a devenit mai evidentă în ultimele săptămâni. Washingtonul și-a intensificat eforturile de a întrerupe accesul Iranului la componentele occidentale necesare pentru fabricarea dronelor pe care Teheranul le vinde Rusiei. Studiul epavelor UAV-urilor doborâte în Ucraina a arătat că acestea conțin o mulțime de dispozitive și componente tehnologice din America .

Americanii îi ajută pe ucrainieni să lovească locurile din care sunt lansate dronele

„Forțele americane ajută armata ucraineană să lovească locurile de unde sunt lansate dronele. Și aceasta este o sarcină dificilă, deoarece rușii schimbă constant locurile de lansare: de la terenuri de fotbal la parcări. Americanii se grăbesc cu noile tehnologii care ar trebui să avertizeze din timp cu privire la apropierea roiurilor de drone pentru a crește șansele Ucrainei de a le doborî cu tot ceea ce este disponibil: de la mitraliere la rachete ”, scrie publicația.

Dar toate aceste eforturi s-au confruntat cu provocări serioase. Privarea Iranului de accesul la părțile critice ale dronei s-a dovedit la fel de dificilă ca și efortul din ultimele decenii pentru a împiedica Teheranul să îmbogățească uraniu pentru o bombă nucleară. Oficialii serviciilor de informații americane au declarat pentru New York Times că iranienii își folosesc experiența în construirea de centrifuge în programul de drone. Ei caută tehnologie „cu dublă utilizare” pe piața neagră pentru a eluda controalele la export.

De fapt, una dintre companiile iraniene, pe care Marea Britanie, Franța și Germania o consideră a fi un producător cheie al unuia dintre cele două tipuri de drone, a fost cumpărată de ruși. Qods Aviation a fost trecută cu mulți ani în urmă pe lista ONU care listează toți furnizorii programelor nucleare și de rachete Iranului. O companie deținută de armata iraniană și-a putut extinde liniile de producție de drone, în ciuda sancțiunilor, scrie New York Times.

Eforturile Washingtonului de a face față dronelor iraniene au început într-un moment critic al războiului. Ucraina încearcă să-și folosească propriile drone pentru a lovi ținte în Rusia. Săptămâna aceasta a atacat o bază aeriană unde erau staționate bombardiere strategice rusești . Washingtonul și Londra avertizează, de asemenea, că Iranul va transfera rachete în Rusia într-un moment în care Moscova se confruntă cu o penurie acută.

Consultări cu Israelul

Serviciile de informațiile occidentale sunt convinse că Iranul și Rusia, care sunt la fel de izolate de sancțiunile americane, construiesc o nouă alianță interesată . Un înalt oficial militar a declarat că parteneriatul se adâncește rapid după ce acordul Iranului de a furniza drone „l-a salvat pe Putin” vara trecută , se spune în articol.

Administrația Biden și-a pierdut speranța că va fi posibilă relansarea acordului nuclear din 2015 cu Teheranul. În consecință adaugă noi sancțiuni la fiecare câteva săptămâni. De asemenea, pentru a opri atacurile cu drone asupra Ucrainei, consilierii lui Biden cooperează cu un aliat care are o vastă experiență în lupta cu programul nuclear iranian - cu Israelul.

În timpul discuțiilor video de joia trecută cu oficiali din armata israeliană, din serviciile de informații și de securitate națională, consilierul prezidențial american Jake Sullivan a discutat despre relațiile militare ale Iranului cu Rusia, inclusiv despre transferul de arme către Kremlin pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei. Casa Albă nu a dezvăluit detalii despre modul în care SUA și Israelul vor face față acestei probleme. Dar faptul că administrația a ales să ridice problema în timpul unei întâlniri trimestriale care se concentrează de obicei pe capacitățile nucleare ale Iranului este semnificativ, susține NYT.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite