SUA şi alte ţări aliate îşi exprimă „preocupările” în legătură cu Raportul OMS privind originea virusului SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA şi alte ţări aliate îşi exprimă „preocupările” în legătură cu Raportul OMS privind originea virusului SARS-CoV-2 / FOTO Shutterstock
SUA şi alte ţări aliate îşi exprimă „preocupările” în legătură cu Raportul OMS privind originea virusului SARS-CoV-2 / FOTO Shutterstock

Statele Unite şi 13 ţări aliate şi-au exprimat, marţi, „preocupările comune” pe tema raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la originea virusului SARS-CoV-2.

„Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, a indicat guvernul american împreună cu celelalte ţări.

Declaraţia a fost semnată de guvernele din Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia, Regatul Unit şi Statele Unite.

China a refuzat să furnizeze echipei conduse de OMS date brute despre primele cazuri de COVID-19, a spus deja unul dintre anchetatorii echipei, ceea ce ar putea complica eforturile de a înţelege cum a început pandemia globală.

Oraşul chinez Wuhan nu poate fi considerat cu certitudine drept focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinată cu investigarea origini pandemiei de SARS-CoV-2.

„Nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieţei Huanan în originea epidemiei sau la modul în care virusul a fost răspândit”, conchide raportul.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie, până pe 10 februarie 2021, în oraşul Wuhan. Raportul sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite