SUA efectuează primul transport aerian de ajutoare în Fâșia Gaza

0
Publicat:

Statele Unite au efectuat prima misiune de ajutoare pentru Gaza, cu peste 30.000 de pachete parașutate de trei avioane militare.

Este criză alimentară în Fâșia gaza
Este criză alimentară în Fâșia gaza

Operațiunea a fost efectuată în colaborare cu Forțele Aeriene Regale Iordaniene, a precizat Comandamentul Central al SUA.

Oficialii spun că parașutarea a fost prima din multele anunțate vineri de președintele Joe Biden, potrivit bbc.com.

El a promis să intensifice ajutorul pentru Gaza după moartea a peste 100 de persoane care căutau ajutor într-un convoi joi.

Avioanele C-130 au aruncat peste 38.000 de mese de-a lungul coastelor din Gaza, a precizat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

"Aceste parașutări aeriene fac parte dintr-un efort susținut de a face să ajungă mai mult ajutor în Gaza, inclusiv prin extinderea fluxului de ajutor prin coridoare și rute terestre", a adăugat acesta.

Alte țări, printre care Marea Britanie, Franța, Egipt și Iordania, au mai trimis anterior ajutoare în Gaza, dar aceasta este prima acțiune a SUA.

În declarația sa de vineri, președintele Biden a declarat că SUA "vor insista ca Israelul să faciliteze mai multe camioane și mai multe rute pentru a oferi tot mai multor oameni ajutorul de care au nevoie".

Oficialii americani spun că Israelul sprijină misiunea, care este planificată cu atenție pentru a asigura siguranța celor de pe teren.

Agențiile umanitare au declarat că parașutările aeriene reprezintă o modalitate ineficientă, costisitoare și complexă de livrare a proviziilor.

Faptul că SUA a optat pentru această metodă evidențiază gravitatea crizei umanitare și dificultatea de a transporta ajutoarele pe cale rutieră către civilii din Gaza.

În incidentul de joi, 112 persoane au fost ucise și peste 760 au fost rănite în timp ce se înghesuiau în jurul camioanelor cu ajutoare la marginea de sud-vest a orașului Gaza.

Hamas a acuzat Israelul că a tras asupra civililor, dar Israelul a declarat că majoritatea au murit în urma unei aglomerări după ce a tras focuri de avertisment.

În imaginile de la fața locului se aud rafale de focuri de armă, iar oamenii sunt văzuți cum se agită peste camioane și se adăpostesc în spatele vehiculelor.

Giorgios Petropoulos, șeful suboficiului din Gaza al Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare (OCHA), a declarat pentru BBC că el și o echipă trimisă la spitalul al-Shifa au găsit un număr mare de persoane cu răni de glonț.

Mark Regev, consilier special al premierului israelian, a declarat anterior pentru CNN că Israelul nu a fost implicat direct și că focurile de armă au venit de la "grupuri armate palestiniene".

Lideri din întreaga lume au cerut o anchetă completă.

Programul alimentar mondial al ONU a avertizat că o foamete este iminentă în nordul Fâșiei Gaza, care a primit foarte puțin ajutor în ultimele săptămâni și unde aproximativ 300.000 de persoane trăiesc cu puțină hrană sau apă curată.

Armata israeliană a lansat o amplă campanie aeriană și terestră pentru a distruge Hamas - care este interzisă ca organizație teroristă de către Israel, Marea Britanie și alții - după ce atacatorii săi au ucis aproximativ 1 200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie și au luat 253 de persoane ca ostatici în Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că, de atunci, peste 30 000 de persoane, inclusiv 21 000 de copii și femei, au fost ucise în Gaza, aproximativ 7 000 de persoane fiind date dispărute și cel puțin 70 450 de persoane fiind rănite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite