SUA anchetează o eventuală complicitate a Rusiei în atacul chimic din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite anchetează o eventuală complicitate a Rusiei în atacul chimic din Siria, imputat regimului lui Bashar al-Assad, a declarat un înalt oficial american citat de Reuters, potrivit News.ro.

„Cum este posibil ca forţele lor (ruse – n.r.) se aflau în aceeaşi bază ca şi forţele siriene care au pregătit, planificat şi desfăşurat acest atac (...) şi să nu ştie dinainte?“, s-a întrebat oficialul, citat sub protecţia anonimatului.

Un alt oficial din administraţia SUA a afirmat pentru Reuters că Washingtonul acuză Moscova că „generează confuzie în lume“ privind rolul regimului sirian în atacul chimic, pentru a încerca să acuze rebelii sau jihadiştii din Statul Islamic.

„Acuzaţiile ruse corespund unui tipar de deflectare a vinei de la regimul (sirian – n.r.) şi tentativei de subminare a oponenţilor săi“, a spus una dintre sursele citate.

Armata rusă şi regimul sirian au dat asigurări că sunt dispuse să le permită experţilor internaţionali să verifice dacă există urme de gaz toxic la baza despre care SUA afirmă că a fost punctul de pornire al avioanelor care ar fi lansat atacul chimic.

Un oficial de la Washington a sugerat că Assad a folosit atacul pentru o strategie de a încetini progresele rebelilor atacând civili.

Între timp, ministrul turc al Sănătăţii, citat de Associated Press, a declarat că rezultatele testelor au confirmat că în atac a fost folosit gaz sarin.

Damascul a negat că a comis atacul de săptămâna trecută asupra oraşului rebel Khan Sheikhoun, soldat cu 89 de morţi, inclusiv copii.

Ca ripostă, Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri 59  de rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene de la al-Shaayrat, de unde afirmă că a fost lansat atacul.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri