Stoltenberg, despre aderarea Suediei la NATO: un eșec pentru Putin

0
Publicat:

Aderarea Suediei la NATO este un eveniment „istoric” şi demonstrează că liderul autoritar rus Vladimir Putin a „eşuat” în tentativa sa de a slăbi Alianţa, a apreciat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

„Atunci când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (împotriva Ucrainei, n. red.) în urmă cu doi ani, el voia mai puţin NATO şi mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eşuat. NATO este mai mare şi mai puternică”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, la sediul de la Bruxelles al organizaţiei.

„Aderarea Suediei consolidează NATO şi face mai sigur ansamblul Alianţei”, a adăugat el.

Drapelul Suediei a fost înălțat luni la prânz la sediul NATO, epilogul unui parcurs de aproape doi ani al acestei ţări scandinave, devenită oficial joi al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

După invadarea Ucrainei de către forţele ruse la 24 februarie 2022, Suedia a ales să renunţe la aproape 200 de ani de neutralitate şi nealiniere militară şi să se alăture principalei alianţe militare din lume de teama de a nu avea acceași soartă.

„Este o victorie pentru libertate”, a afirmat joi, la Washington, premierul Kristersson după ce i-a predat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale de aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala SUA în anul 1949, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite