Statul Islamic a demolat o mănăstire din secolul V

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a demolat o mănăstire din secolul V dintr-un oraş strategic din centrul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

„SI a distrus ieri (joi) mănăstirea Sfântul Elian din Qaryatain“, o localitate strategică din provincia Homs ocupată de jihadişti pe 5 august.

Militanţii au folosit buldozere pentru a dărâma mănăstirea „sub pretextul că oamenii adorau acolo un alt Dumnezeu“, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Membri ai organizaţiei extremiste au postat pe Internet fotografii făcute în momentul distrugerii mănăstirii din Qaryatain.

sfantul elian demolare

Mănăstirea, care purta numele unui sfânt din Homs martirizat de romani pentru că a refuzat să renunţe la creştinism, era un loc de pelerinaj din Qaryatain, o localitate simbol pentru coexistenţa între creştini şi musulmani.


 

image

Acest oraş se află în apropierea unui drum care face legătura între oraşul antic Palmira şi munţii Qalamoun, de-a lungul graniţei cu Libanul.

Statul Islamic a capturat 230 de persoane, inclusiv zeci de familii creştine, după ce a cucerit Qaryatain, anunţase OSDO la vremea respectivă.

Între timp, dintre cei capturaţi, 48 au fost eliberaţi, iar 110 au fost transferaţi în provincia Rakka, a cărei capitală este fieful grupării jihadiste din Siria, a precizat OSDO joi.

Creştinii au fost puşi să aleagă între a se converti la islam sau a plăti „jizya“, o taxă pentru non-musulmani, a mai afirmat OSDO, citat de Mediafax.

Soarta celorlalte 70 de persoane capturate la Qaryatain, între care se aflau 45 de femei şi 19 copii, nu este cunoscută.

Un preot de origine siriană al mănăstirii, părintele Jacques Mourad, a fost răpit de către trei bărbaţi mascaţi în mai, a doua zi după ce SI a ocupat oraşul antic Palmira.

Organizaţia extremistă sunnită, care a ocupat vaste teritorii din Siria şi Irak, a distrus mai multe biserici şi locuri sfinte pe care le consideră eretice.

sfantul elian interiorul manastirii inainte de demolare

Interiorul mănăstirii Sfântul Elian înainte de demolare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite