Arheologul responsabil de vestigiile din Palmira a fost decapitat de Statul Islamic şi atârnat de o coloană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teroristii Statului Islamic distrug statuile din Palmira cu ciocanul FOTO AP
Teroristii Statului Islamic distrug statuile din Palmira cu ciocanul FOTO AP

Bărbatul care a avut în grijă vestigiile romane din oraşul sirian Palmira ar fi fost ucis de Statul Islamic. Arheologul de 82 de ani a fost decapitat, iar apoi corpul său a fost atârnat de o coloană.

Khaled Asaad, 82 de ani, a fost luat ostatic de gruparea teroristă Statul Islamic imediat după ce militanţii au cucerit patrimoniul UNESCO, mai devreme în acest an. Familia arheologului spune că acesta a fost decapitat de luptători. Khaled a petrecut peste 50 de ani lucrând în Palmira, o mare parte din timp fiind directorul antichităţilor, notează BBC.

Marţi, directorul pentru antichităţi din Siria, Maamoun Abdulkarim, a spus că familia arheologul l-a anunţat că Asaad a fost ucis, iar corpul său atârnat de o coloană în piaţa principală din Palmira. 

Imaginaţi-vă că un asemenea învăţat care şi-a dedicat viaţa acestui loc istoric să fie decapitat. Prezenţa continuă a acestor criminali în oraş este un blestem, un semn rău pentru Palmira şi pentru fiecare coloană şi bucăţică de piatră cu importanţă arheologică“, a declarat Abdulkarim.

Militanţii Statului Islamic, care controlează teritorii din Siria şi din Irak, au cucerit Palmira în luna mai. Gruparea distrusese şi înainte vestigii antice şi în Siria şi în Irak, dar nu este clar cât de multe distrugeri au cauzat în Palmira.

UNESCO, organizaţia culturală a ONU, spune că distrugerea Palmira reprezintă „o pierdere enormă pentru umanitate“. Trupele guvernamentale siriene au încercat să recucerească zona în ultimele luni, în oraşele învecinate ducându-se lupte grele, însă Palmira rămâne încă în mâinile teroriştilor, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite