Statele Unite şi Georgia au semnat un parteneriat cheie în domeniul apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
georgia nato

Statele Unite şi Georgia au semnat miercuri la Tbilisi un acord de securitate, care vizează protejarea frontierelor fostei republici sovietice de orice agresiune rusă, în timp ce liderii georgieni negociază aderarea la NATO. Parteneriatul a fost semnat de secretarul de stat John Kerry şi premierul georgian Giorgi Kvirikashvili, în cadrul unei ceremonii ce are loc cu doar două zile înainte de summitul NATO de la Varşovia, scrie AFP.

Între timp, semnarea parteneriatului reprezintă o mică compesaţie pentru statul georgian, căruia i s-a promis aderarea la blocul militar occidental încă din 2008, dar are puţine şanse reale de a se alătura aliaţilor în viitorul apropiat.

Două provincii georgiene disputate sunt ocupate de forţele ruse încă din 2008, Abhazia şi, respectiv, Osetia de Sud.

Tbilisi şi-a văzut ambiţiile de a se alătura alianţei fiind amânate permanent de îngrijorările ridicate de statele europene.

Însă, demnitarul american a susţinut că aliaţii NATO îşi vor duce la capăt promisiunile făcute liderilor georgieni în 2008, în cadrul summitului de la Bucureşti, iar Georgia va adera la blocul militar occidental după o lungă perioadă de aşteptare.

”Georgienii au ales un viitor euro-atlantic, iar Statele Unite rămân angajate în sprijinirea obiectivului georgian”, a declarat Kerry.

Angajamentul SUA va stârni furia Kremlinului, în vreme ce aliaţii vestici se tem să nu fie chemaţi să apere frontierele georgiene împotriva unei agresiuni ruseşti.

”Statele Unite rămân ferme în susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei. Ocupaţia rusă şi militarizarea unor teritorii georgiene reprezintă un comportament inacceptabil”, a precizat secretarul de stat.

Însă, Georgia a beneficiat deja de asistenţa militară a Statelor Unite, care s-a concentrat însă pe sprijinirea desfăşurării de trupe georgiene peste graniţe.

Noul memorandum va extinde puterea de apărare a statului georgian şi cooperarea în domeniul securităţii cu aliaţii.

Între timp, anexarea Crimeei şi comportamentul agresiv din estul Ucrainei au ridicat riscul expansiunii ruseşti spre noi teritorii, inclusiv în Caucaz. 

Mai mult, la summitul de la Varşovia va participa şi preşedintele georgian Giorgi Margvelashvili, precum şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko. Cei doi lideri de stat vor participa însă ca parteneri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite