Stare de asediu la Istanbul: poliția turcă a arestat sute de protestatari de 1 Mai VIDEO

0
Publicat:

Forțele antirevoltă turce au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa demonstranții de 1 Mai care încercau să ajungă în piața Taksim din Istanbul, arestând sute de protestatari, relatează Reuters.

Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a declarat că poliția a reținut 210 protestatari, potrivit ultimelor actualizări ale presei locale. La rândul ei, Asociația Avocaților Progresiști din Turcia (ÇHD) a transmis că poliția a arestat cel puțin 216 persoane în timpul marșurilor de Ziua Muncitorilor din oraș.

Poliția turcă respinge protestatarii care vor să ajungă în Piața Taksim - Foto X (exTwitter)
Poliția turcă respinge protestatarii care vor să ajungă în Piața Taksim - Foto X (exTwitter)

Înaintea zilei de 1 Mai, președintele Tayyip Erdogan a anunțat că Piața Taksim va fi supravegheată de poliție, iar protestele anuale nu vr fi permise. Marţi seară, preşedintele Erdogan a denunţat „organizaţiile teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă”, şi a avertizat sindicatele şi partidele în legătură cu „orice acţiune care ar strica atmosfera de 1 Mai”.

În ciuda interdicției emise de biroul guvernatorului din Istanbul, liderul principal al opoziției din Turcia, Ozgur Ozel, din Partidul Republican al Poporului (CHP), a convocat un miting în celebra piață. 

Vom continua să luptăm până când Taksim va fi liber. Taksim aparține muncitorilor.", a declarat Özel, potrivit Turkish Minute. 

Astfel, muncitori și membri ai sindicatelor s-au adunat miercuri dimineață în cartierul Sarachane din oraș pentru a porni în marș spre Piața Taksim, exprimându-și nemulțumirea față de inflația în creștere și dificultățile economice. 

Primele ciocniri au izbucnit în timp ce protestatarii încercau să depășească barierele poliției pentru a ajunge în Piața Taksim, locul emblematic al contestărilor în Istanbul.

Forțele de ordine au plasat Istanbulul în stare de asediu, blocând centrul orașului, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

Autoritățile au plasat lunetiști pe apeductul istoric Valens din Sarachane și au construit o barieră cu vehicule echipate cu tunuri de apă și zeci de polițiști, blocând toate rutele către piață, conform unei înregistrări video a Reuters. 

Bariere metalice blochează toate căile de acces, iar transportul public este suspendat de pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și palatul Topkapî. 

Potrivit ministrului de interne Ali Yerlikaya, peste 42.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați la Istanbul pentru aceste manifestații, organizate în fiecare an pentru a marca Ziua Internațională a Muncii. 

Protestele se desfășoară în mod obișnuit în Piața Taksim, locul în care 34 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor din 1 mai 1977.  În 2023, cea mai înaltă curte constituțională din Turcia a decis că închiderea Pieței Taksim pentru proteste a fost o încălcare a drepturilor, conform RFI. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite