Siria este pregătită să atace oraşul Tel-Aviv dacă Israelul îi mai ameninţă teritoriul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul Bashar al-Assad a anunţat că este pregătit să atace Israelul în cazul unui nou atac
Regimul Bashar al-Assad a anunţat că este pregătit să atace Israelul în cazul unui nou atac

Siria a anunţat că este pregătită să atace capitala israeliană Tel-Aviv în cazul în care Israelul lansează un nou atac aerian pe teritoriul său, potrivit  cotidianului britanic „Haaretz”.

Armata siriană a început să mobilizeze rachete avansate sol-sol, potrivit publicaţiei britanice, care susţine că aceasta a primit ordinul de a ataca centrul Israelului în cazul unui alt raid împotriva Siriei.

The Sunday Times susţine că informaţiile au fost obţinute de la sateliţii de recunoaştere care urmăresc forţele siriene. Potrivit acestuia, Siria a mobilizat rachete Tishreen, capabile să transporte un focos de jumătate de tonă.

Potrivit presei străine, Israelul s-ar afla în spatele a trei atacuri comise în ultimele cinci luni împotriva unor ţinte din Siria. Raidurile aeriene ar fi vizat încărcături de arme destinate mişcării libaneze Hezbollah.

Miercuri, The New York Times a citat un oficial israelian care a avertizat asupra unor alte viitoare atacuri împotriva Siriei în cazul în care preşedintele Bashar al-Assad decide să acţioneze împotriva Israelului. Oficialul a declarat, de asemenea, că Israelul este hotărât să împiedice orice transfer de arme avansate către Hezbollah.

Statele occidentale deţin "probe solide" potrivit cărora în conflictul sirian s-a utilizat cel puţin o dată armament chimic, au anunţat joi diplomaţi ONU.

Guvernul sirian şi opoziţia armată se acuză reciproc că au utilizat armament chimic în războiul civil care devastează ţara începând din martie 2011. 

Damascul a depus, pe 20 martie, o solicitare oficială în vederea efectuării unei anchete, care a fost anunţată de către secretarul general Ban Ki-moon încă din ziua următoare. 

Însă autorităţile siriene au refuzat, săptămâna aceasta, accesul pe teritoriul sirian a membrilor unei misiuni ONU, după ce Ban Ki-moon a subliniat că „toate acuzaţiile” vor face obiectul unor anchete. „Avem probe solide” ale utilizării de arme chimice, a declarat joi, pentru jurnalişti, un diplomat occidental.

Totodată, Administraţia Obama a anunţat că are motive serioase pentru a considera că regimul Bashar al-Assad a folosit arme chimice în lupta cu rebelii. Războiul civil din Siria a izbucnit în urmă cu mai bine de doi ani şi, până în acest moment, a cauzat moartea a aproximativ 70.000 de sirieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite