Serbia: Parlamentul a apropat noul statut al Voivodinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Serbiei a aprobat luni noul statut al Voivodinei, care asigură acestei provincii o largă autonomie, dar fără elemente de statalitate, informează Tanjug, AP şi APA.

Proiectul legislativ prezentat de guvern a fost votat de 138 dintre cei 168 de deputaţi prezenţi.

El restabileşte în mare măsură autonomia de care beneficia Voivodina, la fel ca şi Kosovo, în cadrul fostei Iugoslavii, dar care a fost abolită de preşedintele Slobodan Milosevic la sfârşitul anilor 1980, înainte de dezmembrarea federaţiei.


Guvernul de la Belgrad a argumentat că legea votată luni face parte din procesul de reformă şi descentralizare, necesar pentru apropierea de Uniunea Europeană.

În schimb, naţionaliştii au denunţat crearea unui 'stat în stat', ce deschide calea pentru ca Voivodina să îşi declare independenţa, după exemplul provinciei Kosovo în 2008. 'Este un act periculos de separatism', a acuzat în cadrul dezbaterii parlamentare deputatul Vjerica Radeta, membru al Partidului Radical Sârb.


Legea permite provinciei multietnice să încheie acorduri de cooperare regională, să deţină reprezentanţe proprii la Bruxelles şi în regiunile europene /prima va fi deschisă la Graz, în Austria/, să înfiinţeze o bancă de dezvoltare şi o academie de ştiinţe şi arte.

Teritoriul provinciei nu va putea fi modificat fără acordul cetăţenilor săi, exprimat prin referendum, unde este necesar votul majorităţii.

Oraşul Novi Sad /70 km nord de Belgrad/ va fi ''capitala administrativă'' a Voivodinei.

Mai multe zeci de persoane au protestat în afara clădirii parlamentului de la Belgrad împotriva autonomiei Voivodinei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite