Serbia, blocată de manifestaţii ecologiste si antiguvernamentale

0
0
FOTO Digi24
FOTO Digi24

Serbia a fost blocată sâmbătă de manifestaţii într-un nou protest la adresa guvernului şi a unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relatează agenţiile internaţionale de presă. Manifestaţiile antiguvernamentale şi cu revendicări ecologiste au loc pentru a doua sâmbătă consecutiv.

Numeroşi manifestanţi s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, scandând „Rio Tinto, pleacă de pe râul Drina!” şi purtând lozinci cu mesaje precum „Stop investitorilor, salvaţi natura!” sau „Pentru pământ, apă şi aer”.

Compania anglo-australiană a promis că va respecta toate standardele de mediu sârbe şi europene, dar ecologiştii susţin că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

Protestul de sâmbătă este o bătaie de cap pentru Partidul Progresist al preşedintelui Aleksandar Vucic înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, acesta având şi o componentă politică; manifestanţii au acuzat politica autoritară a guvernului şi au criticat o lege care elimină cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite