Şeful forţelor armate din Egipt ar putea candida la preşedinţia ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful forţelor armate din Egipt, generalul Abdel Fattah al-Sisi, menţionat în numeroase rânduri ca autor al eliminării din funcţie a lui Mohamed Morsi, ar putea candida la preşedintia Egiptului, dacă va beneficia de sprijinul armatei, informează BBC.

Anunţul a fost făcut, potrivit presei oficiale din Egipt, chiar de general, în timpul unor discuţii cu mai mulţi oficiali.

„Dacă îmi voi depune candidatura o voi face pentru că există o voinţă populară în acest sens, precum şi un sprijin din partea armatei mele”, a anunţat un ziar oficial al regimului de la Cairo.

Un alt oficial guvernamental a precizat pentru AFP că generalul Abdel Fattah al-Sisi nu doreşte să stea departe de politica Egiptului dacă va exista o cerere a poporului.

Noile anunţuri vin pe fondul pregătirii unui referendum ce are ca scop stabilirea unei noi Constituţii pentru Egipt.

Generalul Abdel Fattah al-Sisi este văzut ca omul din spatele regimului militar interimar care se află în prezent la cârma Egiptului, după înlăturarea forţată a preşedintelui Mohamed Morsi.

Împreună cu alţi lideri din conducerea „Fraţiei Musulmane”, Mohamed Morsi se confruntă cu o serie de acuzaţii penale. Deşi iniţial termenul de judecată era programat pentru această săptămână, procesul fostului preşedinte al Egiptului a fost amânat pentru 1 februarie, din cauza condiţiilor meteo care nu au permis deplasarea cu avionul a lui Morsi.

Anul trecut, organizaţia „Fraţii Musulmani”, din care face parte şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, a fost catalogată oficial de către guvernul interimar din Egipt drept o „organizaţie teroristă”.

Generalul Abdel Fattah al-Sisi a fost numit în vârful forţelor armate din Egipt de către Mohamed Morsi, în august 2012.


Citeşte şi:

Egipt: Mişcarea Fraţii Musulmani a fost catalogată drept „organizaţie teroristă”

Mişcarea Fraţii Musulmani a fost catalogată miercuri, de către guvernul interimar din Egipt, drept un grup terorist, care poartă responsabilitatea pentru un atentat comis în urmă cu câteva zile la sediul unei secţii de poliţie, informează BBC.

VIDEO Procesul fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi începe astăzi. Fostul şef de stat a ajuns la tribunal la bordul unui elicopter

Fostul preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi, destituit de armată în urmă cu patru luni, a sosit luni la tribunalul de la Cairo unde va fi judecat pentru "incitare la omor" împotriva unor manifestanţi pe când se afla la putere, a anunţat poliţia, potrivit AFP.

Procesul lui Morsi, fostul lider al Egiptului acuzat de instigare la violenţă şi omor, va fi reluat pe 28 ianuarie

Forţele de securitate egiptene sunt în alertă în aşteptarea înfăţişării în instanţă a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, acuzat de incitare la violenţă şi omor în timpul protestelor din faţa Palatului Prezidenţial din Cairo, în decembrie 2012. Procesul fostului lider, destituit de Armată pe 3 iulie 2013, va fi reluat pe 28 ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite