Procesul lui Morsi, fostul lider al Egiptului acuzat de instigare la violenţă şi omor, va fi reluat pe 28 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al susţinătorilor lui Morsi FOTO Shutterstock
Protest al susţinătorilor lui Morsi FOTO Shutterstock

Forţele de securitate egiptene sunt în alertă în aşteptarea înfăţişării în instanţă a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, acuzat de incitare la violenţă şi omor în timpul protestelor din faţa Palatului Prezidenţial din Cairo, în decembrie 2012. Procesul fostului lider, destituit de Armată pe 3 iulie 2013, va fi reluat pe 28 ianuarie.

Mohamed Morsi, preşedintele destituit al Egiptului, şi alţi 130 de oameni sunt acuzaţi de instigare la violenţă şi omor în timpul revoltei din decembrie 2012 din faţa Palatului Prezidenţial din Cairo. 

Medhat Idriss, judecător la Curtea de Apel din capitala Egiptului, a decis ca procesul să fie reluat pe 28 ianuarie, informează Al Jazeera. Aceasta dată marchează doi ani de la evadarea lui Morsi din închisoare, dar şi a altor lideri ai Frăţiei Musulmane, în timpul revoltei de 18 zile care a dus la răstunarea vechiului regim egiptean condus de Hosni Mubarak.

În decembrie anul trecut, Frăţia Musulmană, confrerie islamistă care l-a propusat la preşedinţia Egiptului pe Morsi, a fost catalogată drept „organizaţie teroristă”.

Îndepărtarea de la putere a lui Morsi, din iulie 2013, de către forţele armate, a generat demonstraţii violente de stradă. Susţinătorii lui Morsi cer reinstituirea lui ca preşedinte, funcţie dobândită în calitate de candidat al Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani, la alegerile prezidenţiale din iunie 2012.

Cel puţin 11 persoane au murit, vineri, în Egipt, în ciocnirile dintre forţele de securitate şi susţinătorii lui Morsi, potrivit unul bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Mii de manifestanţi islamişti au defilat în întreaga ţară, înainte ca poliţia să îi disperseze.

Manifestaţiile au fost organizate la apelul coaliţiei islamiste care cere revenirea la putere a lui Morsi. Coaliţia se mobilizează aproape zilnic în ţară, în pofida reprimării violente la care au recurs noile autorităţi şi care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi mii de arestări. Ciocniri au avut loc şi la Cairo, unde mii de susţinători ai lui Morsi au defilat în cartierele Nasr City (est) şi Maadi (sud).

Avocaţi ai Fraţilor Musulmani au anunţat luni, la Londra, că au depus o plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) în vederea deschiderii unei anchete pentru presupuse crime împotriva umanităţii comise în Egipt. În cursul unei conferinţe de presă, avocaţi ai PLJ au anunţat că au depus la CPI o declaraţie în numele fostului preşedinte Mohamed Morsi în care el acceptă jurisdicţia internaţională.

Această declaraţie a fost făcută în contextul în care Egiptul nu a ratificat Statutul de la Roma al CPI, iar Mohamed Morsi nu mai este preşedinte. „Regimul militar egiptean trebuie să primească un mesaj clar că riscă urmăriri penale. Acesta este scopul declaraţiei de a accepta jurisdicţia”, a explicat avocatul John Dugard, la Londra.

La 3 iulie, armata l-a destituit şi arestat pe Morsi, în urma unor manifestaţii monstruoase care cereau plecarea sa de la putere. De atunci, militarii au instalat autorităţi interimare şi au convocat un referendum pe tema unei Constituţii revizuite la 14 şi 15 ianuarie.


Citeşte şi:

Armata „curăţă“ Egiptul de islamişti. 11 membri ai Frăţiei Musulmane au primit închisoare pe viaţă

Un tribunal militar din Egipt a condamnat la închisoare pe viaţă 11 susţinători ai preşedintelui Mohamed Morsi, membri ai Frăţiei Musulmane sub acuzaţia de atac asupra Armatei, anunţă agenţia Reuters conform unei surse militare.

Egiptul: furtuna de azi şi războiul civil de mâine

„Logica spunea că în Egipt vor fi proteste sociale puternice – şi aşa a fost. Preşedintele a fost înlăturat, iar în locul lui s-a instalat un vid de putere, deoarece armata nu dorea să facă pasul decisiv într-o direcţie sau alta. În acest context, a fost posibilă ascensiunea Fraţilor Musulmani la vârf, pentru că o opoziţie mai caracterizată a militarilor ar fi făcut ca aceasta să rămână tot în opoziţie”, scrie Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO Fotograful egiptean care şi-a filmat propria moarte: un lunetist l-a executat de pe clădirea unde e ţinut Morsi

Pe măsură ce bilanţul morţilor şi răniţilor creşte, tot mai multe înregistrări din Egipt arată că cea mai populată ţară arabă a devenit un adevărat câmp de luptă, în aşteptarea unui război civil. În confruntările de luni dimineaţă, un fotojurnalist egiptean şi-a filmat propria moarte, după ce un lunetist, aflat pe acoperişul sediului Gărzii Republicane, a întors arma către el şi l-a executat.

„Butoiul cu pulbere” de pe Nil

Odată cu debarcarea preşedintelui Morsi, riscul ca Egiptul să ia calea unui război civil creşte exponenţial. Ambele tabere dau semne că se pregătesc de un potenţial conflict.

Egipt: pericol de război civil

Confruntările între susţinătorii şi opozanţii fostului preşedinte continuă, iar o soluţie politică e greu de impus chiar şi de către armată.

VIDEO Egiptul nu scapă de „blestemul faraonului“

La mai bine de un an de la căderea regimului Hosni Mubarak, un alt dictator este pe cale să se instaleze, islamistul Mohamed Morsi. Egiptenii sunt gata pentru o nouă revoluţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite