Şeful diplomaţiei ucrainene, la Forumul de la Davos: „Ucideţi exporturile Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnat miercuri comunitatea internaţională, la Forumul Economic de la Davos (WEF), în Elveţia, „să ucidă exporturile Rusiei”, pentru a exercita astfel presiuni în vederea opririi războiului dus de Vladimir Putin împotriva ţării sale, relatează AFP.

„Mesajul meu este foarte simplu: ucideţi exporturile Rusiei, cu excepţia anumitor produse critice de care are nevoie lumea”, a declarat Kuleba în intervenţia sa la Davos.

Moscova ar trebui să înceteze „să câştige bani şi să-i investească în maşina de război care omoară, violează şi torturează ucraineni”, a insistat şeful diplomaţiei ucrainene.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuţii directe cu Vladimir Putin pe tema încheierii războiului.

„Mi se pare că actualul preşedinte al Federaţiei Ruse nu este conştient în totalitate de ce se întâmplă. Mi se pare că trăieşte în lumea lui virtuală, fără să-şi dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri şi va nu face concesii”, a spus Zelenski într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a promis că nu va ceda teritorii în schimbul păcii. „Ucraina va lupta până când îşi va recupera întregul teritoriu”, a precizat el.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski s-a declarat „recunoscător” faţă de ajutorul financiar şi militar în valoare de 40 de miliarde de dolari primit din partea Statelor Unite.

Preşedintele ucrainean a făcut totodată un apel la solidaritate între occidentali. „Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi”, a declarat Zelenski, citat de agenţiile internaţionale de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite