Şeful diplomaţiei chineze, despre criticile europene la adresa reprimării uigurilor de către Beijing: „Prietenii noştri europeni ştiu ce e acela un genocid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană / China / FOTO SHUTTERSTOCK
Uniunea Europeană / China / FOTO SHUTTERSTOCK

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a criticat în termeni duri sancţiunile impuse Chinei de către statele europene din cauza reprimării uigurilor. „Prietenii noştri europeni ştiu ce e acela un genocid”, a spus şeful diplomaţiei chineze la un eveniment organizat în Germania.

Statele Unite au catalogat deja tratamentul aplicat uigurilor de către guvernul de la Beijing drept un genocid, declaraţii similare fiind adoptate şi de parlamentele din Regatul Unit şi Olanda. 

„Facem tot ce putem ca să promovăm democraţia şi drepturile omului în China”, a declarat Wang Yi la un webinar organizat de Conferinţa de Securitate de la München, în cadrul căruia şeful diplomaţiei chineze a criticat impunerea de sancţiuni de către Uniunea Europeană şi le-a chestionat legalitatea, având în vedere că nu au fost adoptate prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Politico.

„S-au bazat pe aşa zise dovezi. UE nu a comunicat niciodată cu China ca să vadă dacă aceste dovezi sunt adevărate”, a mai spus Wang, care a susţinut că musulmanii uiguri din China nu sunt persecutaţi.

Statele occidentale şi-au îndreptat atenţia de obicei în criticile pe care le-au formulat asupra taberelor de „reeducare” şi muncă forţată din regiunea Xinjiang. China susţine că măsurile sunt impuse doar pentru a controla extremismul islamic. 

Parlamentul European a votat luna aceasta blocarea procesul legislativ de ratificare a acordului comercial dintre UE şi China, după ce Beijingul a răspuns sancţiunilor europene cu un set propriu de sancţiuni, unele fiind direcţionate către europarlamentari.

„Vreau să accentuez că, având în vedere beneficiile reciproce, acordul comercial nu e un favor făcut de o singură parte”, a spus Wang. „Problemele ridicate de Xinjiang ţin de securitatea şi suveranitatea Chinei”, a adăugat acesta.

În ciuda naturii acestor declaraţii, Wang s-a străduit să prezinte o imagine pozitivă a cooperări dintre Europa şi China. „China este pregătită să păstreze şi să extindă cooperarea în toate domeniile cu Europa”, a spus şeful diplomaţiei chineze. „Vedem Europa ca pe un partener, nu ca pe un rival”.

În zilele următoare, Wendy Sherman, secretatul adjunct de stat al SUA se va întâlni cu omologul din cadrul UE pentru a discuta despre eforturile comune SUA-UE în privinţa Chinei.

Replicile ministrului de Externe al Chinei la adresa politicii europene în problema uigurilor nu se compară, însă, cu disputa dintre diplomaţia americană şi cea chineză din martie, în cadrul primei întâlniri la nivel înalt dintre SUA şi China din timpul mandatului lui Joe Biden. Atunci delegaţiile celor două state au schimbat replici dure chiar în faţa camerelor de filmat, acuzând-se reciproc.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite