Schimb de informaţii secrete între Israel şi  Rusia

0
0
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu

În timpul vizitei efectuate în Rusia pentru a discuta situaţia din Siria, premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost însoţit şi de general maior Aviv Kochavi, şeful spionajului militar israelian. Potrivit declaraţiilor unei oficialităţi israeliene, făcute ziarului “Haaretz”, el l-ar fi informat personal pe preşedintele rus, Vladimir Putin, despre ultimele evenimente din Siria.

Chiar dacă nu există date concrete, se presupune că generalul ar fi vorbit despre armele chimice şi folosirea lor împotriva rebelilor sirieni.

Kochavi  a oferit informaţii şi despre transferul unor arme sofisticate de către Siria spre organizaţia radicalilor islamici Hezbollah din Liban. La o conferinţă de presă după încheierea celor trei ore de convorbiri la Soci între liderii celor două ţări, preşedintele Putin a subliniat că s-a convenit menţinerea contactelor “atât la nivel personal cât şi între serviciile noastre speciale”

Dar problema cea mai arzătoare a Israelului în convorbirile cu Rusia a fost de a o convinge să nu vândă guvernului sirian sisteme ruseşti de apărare.  Este vorba de un sistem sofisticat de rachete anti-avion S-300. 

Deşi săptămâna trecută ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la Varşovia că Moscova nu proiectează vânzarea unui sistem avansat de apărare Siriei, el a lăsat totuşi deschisă posibilitatea furnizării lor în condiţiile unui acord existent. 

Potrivit cotidianului american “The Wall Street Journal”, acest acord ar fi fost semnat în 2010 şi va fi pus în aplicare în următoarele trei luni. Siria, scrie ziarul, ar fi plătit de-acum prima rată din suma de 900 de milioane de dolari şi va primi şase lansatoare şi 144 de rachete.

Afirmând că Rusia nu va vinde Siriei astfel de sisteme, Lavrov a precizat că le-a vândut de mult, că a fost semnat un contract şi, potrivit acestuia, continuă livrările. El nu a spus însă dacă ar fi vorba de sistemul S-300 sau altele.

.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite