Talibanii obligă femeile afgane cu funcţii publice să trimită în locul lor un bărbat din familie pentru ca ele să fie concediate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Talibanii le-au cerut femeilor angajate la ministerul de finanţe din Afganistan să trimită o rudă de sex masculin pentru a le face treaba, la un an după ce femeilor din sectorul public li s-a interzis accesul la munca guvernamentală şi li s-a spus să stea acasă.

Femeile care lucrau pe poziţii guvernamentale au fost trimise acasă de la locul de muncă la scurt timp după ce talibanii au preluat puterea în august 2021 şi au primit salarii foarte reduse pentru a nu face nimic.

Dar mai multe femei au declarat pentru The Guardian că au primit apeluri similare de la oficiali talibani care le cereau să recomande rude de sex masculin în locul lor, deoarece „volumul de muncă în birou a crescut şi trebuie să angajeze un bărbat în locul nostru”, potrivit unei femei care nu a dorit să i se dezvăluie identitatea.

„S-a estimat că restricţiile actuale privind ocuparea forţei de muncă a femeilor au ca rezultat o pierdere economică imediată de până la 1 miliard de dolari - sau până la 5% din PIB-ul Afganistanului.

Există o sărăcie aproape universală în această ţară", a spus în luna mai Sima Bahous, director executiv al UN Women. 

O femeie în vârstă de 37 de ani,  pe care The Guardian a numit-o Maryam pentru a-i proteja identitatea, a primit un telefon de la departamentul de resurse umane al ministerului afgan de finanţe, unde lucra de mai bine de 15 ani. Ea a spus: „Mi s-a cerut să prezint un membru de sex masculin din familie care să mă înlocuiască la minister, pentru că urmează să fiu concediată.”

Cu vocea tremurândă de frustrare, Maryam, care deţine un master în managementul afacerilor, a declarat că a evoluat de-a lungul celor 15 ani în cadrul ministerului până la şefia departamentului. „Cum aş putea să prezint cu uşurinţă pe altcineva care să mă înlocuiască?”, a întrebat ea.

„Ar putea el să lucreze la fel de eficient ca mine? Aceasta este o poziţie dificilă şi tehnică pentru care am fost pregătită şi în care am ani de experienţă. Şi chiar dacă el ar putea face aceeaşi muncă în cele din urmă, ce s-ar întâmpla cu mine?”, a adăugat Maryam. 

„De când au venit la putere, talibanii m-au retrogradat şi mi-au redus salariul de la 60.000 de afgani (575 de lire sterline) la 12.000 AFN. Nu-mi pot permite nici măcar să plătesc taxele şcolare ale fiului meu. Când am pus la îndoială acest lucru, un oficial mi-a spus nepoliticos să ies din biroul său şi mi-a spus că retrogradarea mea nu era negociabilă.”

The Guardian a încercat de mai multe ori să obţină  un răspuns şi  câteva clarificări din partea oficialilor talibani din cadrul ministerului, dar nimeni nu a răspuns solicitărilor. 

 Nu este clar dacă femeilor din alte departamente de stat li s-a cerut, de asemenea, să trimită rude de sex masculin pentru a-şi face treaba. Cu toate acestea, Maryam a declarat că ştie că cel puţin 60 de colege din departamentul de finanţe au primit apeluri similare.

„Talibanii au o istorie de eliminare a femeilor, aşa că a auzi acest lucru nu este surprinzător sau nou", a declarat Sahar Fetrat, cercetător asistent în cadrul diviziei pentru drepturile femeilor de la Human Rights Watch (HRW), care a documentat pe larg atrocităţile talibanilor împotriva femeilor de când au preluat controlul Afganistanului.

Într-un raport din acest an, HRW a investigat pierderea locurilor de muncă şi a mijloacelor de trai ale femeilor din provincia Ghazni începând cu august 2021, când talibanii au preluat puterea la Kabul. „Aproape toate femeile intervievate care aveau anterior un loc de muncă plătit şi-au pierdut locul de muncă”, a declarat o persoană intervievată în raport.

„Doar femeile care lucrează în domeniul sănătăţii şi profesoarele pot merge la muncă. Femeile care lucrează în alte domenii sunt forţate să stea acasă acum”, a spus Fetrat. 

Maryam şi colegele sale se mobilizează pentru a protesta împotriva politicii talibane. „Nu acceptăm ordinul lor şi vom încerca să îi determinăm să îl schimbe", a spus ea.

„Am creat un grup de femei angajate ale ministerului. Negociem acum şi vom demonstra dacă nu ne vor auzi", a adăugat ea, îndemnând comunitatea internaţională să ofere sprijin şi solidaritate.

Ţara este cuprinsă de o gravă criză economică şi umanitară. Potrivit ONU, 20 de milioane de persoane se confruntă în prezent cu o foamete acută, peste 9 milioane de persoane au fost strămutate de la preluarea puterii de către talibani, iar seceta severă a afectat agricultura.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite