Scandalul Panama Papers. O lucrare celebră de Amedeo Modigliani dispărută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsită la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabloul „Bărbat aşezat sprijnit într-un baston“, de Amedeo Modigliani, este evaluată la peste 20 de milioane de euro FOTO The Telegraph
Tabloul „Bărbat aşezat sprijnit într-un baston“, de Amedeo Modigliani, este evaluată la peste 20 de milioane de euro FOTO The Telegraph

O lucrare celebră de Amedeo Modigliani, dispărută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în urma izbucnirii scandalului Panama Papers. Pictura a fost ascunsă într-o zonă economică liberă, la Geneva, fiind deţinută de un influent colecţionar de artă, relatează presa elveţiană.

Potrivit „Le Matin“,„La Tribune de Geneve“ şi „Tages Anzeiger“, citate de AFP, pânza „Bărbat aşezat sprijinit într-un baston“ ar fi deţinută în secret, printr-o firmă offshore creată de cabinetul Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, de David Nahmad, un influent colecţionar de artă.

Această pictură de Amedeo Modigliani este evaluată la 25 de milioane de dolari (22 de milioane de euro), conform presei elveţiene.

Potrivit Mondex Corp, firmă canadiană specializată în urmărirea operelor furate, tabloul ar fi fost furat de nazişti de la un colecţionar de artă evreu care a fugit din Paris în 1939. El s-ar afla în prezent la familia Nahmad, familie multimiliardară care a făcut avere din negoţul cu opere de artă. Cea mai mare parte a colecţiei sale, care ar cuprinde circa 4.500 de piese, printre care 300 de Picasso, este depozitată în Geneva.

Colectionarul de arta DavId Nahmad FOTO artmarketmonitor.com

Colecţionarul de artă David Nahmad FOTO artmarketmonitor.com

Justiţia americană încearcă de mulţi ani să facă lumină în acest caz. Mondex i-a propus nepotului colecţionarului jefuit, Philippe Maestracci, să facă demersuri pentru recuperarea pânzei de Modigliani. Familia Nahmad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea International Art Center (IAC), o firmă offshore. Însă Panama Papers demonstrează că acţionarii IAC nu sunt alţii decât membrii familiei Nahmad.

„Le Matin“ publică un document care arată că David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, el stă la Monaco, Paris şi New York, fiind cunoscut ca un abil jucător de backgammon (table) şi având la activ un titlu mondial în 1996. Fiul şi nepotul său poartă acelaşi nume: Helly, primul conducând galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra, transmite Agerpres.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite