Scandalul Panama Papers. Baroni ai drogurilor, printre clienţii cabinetului de avocatură Mossack Fonseca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama, aflat în centrul scandalului „Panama Papers“, are printre clienţi şi baroni ai drogurilor sau persoane şi companii care fac obiectul unor sancţiuni europene sau americane, scrie miercuri cotidianul german „Süddeutsche Zeitung“, citat de AFP.

Potrivit cotidianului german, care a obţinut de la o sursă secretă documente ale firmei de avocatură, documente analizate ulterior de sute de jurnalişti din peste 100 de instituţii de presă din 80 de ţări, traficanţii de droguri aflaţi pe această listă sunt din Mexic, Guatemala şi Europa de Est.

Totodată, scrie publicaţia citată, în aceste fişiere apar „un potenţial finanţator al Hezbollah, persoane care susţin programele nucleare iranian şi nord-coreean şi doi presupuşi susţinători ai preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe“.

„Cel puţin 22 de persoane şi cel puţin 24 de companii“ cu care Mossack Fonseca a făcut afaceri s-au aflat sau se află pe liste vizate de sancţiuni americane sau europene, adaugă sursa citată.

„Süddeutsche Zeitung“ nu precizează însă identitatea persoanelor sau a companiilor vizate şi adaugă faptul că, în unele cazuri, colaborarea s-a încheiat înainte ca sancţiunile să intre în vigoare, dar că în alte cazuri aceasta a continuat de-a lungul anilor.

În prezent, patru companii cu sediul în Seychelles fac obiectul unor sancţiuni ale SUA şi toate au fost create sau administrate de cabinetul de avocatură panamez „cel puţin o perioadă“. 

În Insulele Virgine, 15 firme sunt supuse unor sancţiuni americane, iar şase dintre ele au fost înregistrate sau administrate de Mossack Fonseca.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite