Şase iranieni arestaţi pentru reinterpretarea videoclipului-viral „Happy“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre tinerele care a apărut în videoclipul Happy in Teheran
Una dintre tinerele care a apărut în videoclipul Happy in Teheran

Autorităţile iraniene au arestat luni şase persoane care au realizat un clip în care câteva femei fără văl şi trei bărbaţi  dansau împreună pe melodia „Happy“ a cântăreţului american Pharrell Wiliams. Melodia este celebră în întreaga lume şi a stat la baza unor clipuri făcute de oameni obişnuiţi dansând în capitale din întrega lume, inclusiv în Bucureşti.

În versiunea apărută pe YouTube, trei tinere şi trei bărbaţi dansează pe terasa unui bloc din Teheran, îmbrăcaţi modern, iar femeile nu au hijabul pe cap. Videoclipul a fost realizat de regizorul iranian Teihane Taravati, care l-a făcut public pe pagina sa de Facebook.

Negar Mortazavi, o jurnalistă iranian din Washington, a declarat pentru publicaţia Mashable că arestarea celor şase nu este o surpriză, dat fiind regimul restrictiv de la Teheran. 

Din punctul său de vedere, cei şase s-au expus în momentul în care au făcut public videoclipul, întrucât acţiunile lor sunt considerate „ofentoare“ de normele islamice impuse de Ayatollahul Khomenei imediat după Revoluţia Islamică din 1979.

„Sunt trei mari flagrante: bărbaţi şi femei împreună, femei care dansează şi faptul că ele nu poartă hijabul pe cap“, a declarat jurnalista.

Televiziunea de stat a Iranului a difuzat marţi imagini video cu şase persoane arestate, filmate din spate, în timp ce un poliţist explica că „oamenii trebuie să evite asemenea probleme“, conform informaţiilor relatate de BBC.

Potrivit experţilor, regulile islamice sunt aplicate în viaţa publică şi sunt sancţionate dur în cazul unor derapaje, însă o lege nescrisă le permite cetăţenilor iranieni, mai ales clasei de mijloc şi tinerilor să organizeze petreceri în interiorul caselor lor. Vecinii nu reclamă încălcarea normelor şi poliţiştii trec cu vederea faptele, în schimbul unor „atenţii“. Femeile sunt obligate să poate văl pe cap în spaţiul public sau în prezenţa unor bărbaţi care nu fac parte din familie. Cu toate acestea, iraniencele sunt recunoscute în întreaga lume pentru stilul inedit de permisiv în care îşi poartă vălul pe cap.

iranience

Reacţia autorităţilor este suprinzătoare, întrucât apare la numai câteva zile după ce preşedintele Hassan Rohani şi-a reiterat susţinerea pentru relaxarea restricţiilor privind Internetul în Iran, afirmând că „iranienii trebuie să se bucure de beneficiile Internetului“, potrivit Reuters. Astfel, arestarea ar putea demonstra o divizare între membrii guvernului iranian, apropiaţi Ayatollahului Ali Khamenei, şi cabinetul mai liberal al preşedintelui Rohani.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite