Femeile dependente de droguri din Iran sparg tabuurile şi caută ajutor pentru afecţiunile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interiorul centrului de dezintoxicare pentru femei din Teheran. FOTOP Maryam Rahmanian/The Washington Post
Interiorul centrului de dezintoxicare pentru femei din Teheran. FOTOP Maryam Rahmanian/The Washington Post

În Iran ia naştere un fenomen îngrijorător, creşterea numărului femeilor heroinomane, fiind o slăbiciune considerată atât de nefastă în societatea tradiţională islamică încât unii iranieni cred că ar merita pedeapsa cu moartea. Pentru aceste femei există un singur centru de reabilitare, mai degrabă ascuns, însă însăşi existenţa sa este un semn că Iranul începe să se confrunte cu o problemă pe care a preferat mult timp să o ignore.

Cea mai mare parte a opiumului din Afganistan trece prin Iran înainte de a ajunge pe piaţa internaţională, ceea ce a contribuit la creşterea constantă a ratei de consum a drogurilor în Iran, ajungând una dintre cele mai mari din lume. În prezent se poate observa creşterea dramatică a ratei de dependenţă în special în rândul femeilor iraniene, fenomen confirmat de studiul Sediului de Control al Drogurilor din Iran, potrivit căruia trei milioane din cei 76 de milioane de locuitori ai ţării sunt dependenţi de droguri. Dintre aceştia mai mult de 700.000 sunt femei, un număr dublu faţă de valoarea de acum doi ani, spun specialiştii.

La periferia Teheranului, într-un cartier muncitoresc cu fabrici şi clădiri pe jumătate construite, o clădire din structură metalică adăposteşte sub acoperişul ei mai multe femei care ascund acelaşi secret al dependenţei de droguri, notează cotidianul american „The Washington Post”.

„Începe să apară o oarecare recunoaştere a faptului că adicţia este o afecţiune, nu o infracţiune”, a declarat Massoumeh, directoarea micului centru de dezintoxicare pentru femei. „Înscă schimbarea mentalităţilor necesită timp”, a adăugat iraniana, citat de publicaţia americană.

Această ostilitate se datorează în parte stigmatului asupra femeilor care abuzează de droguri, dar şi din cauza tendinţei de negare a sursei problemei. „Adicţia femeiloreste o capcană pusă la cale de către inamicii noştri pentru aaataca valorile islaqmice ale familiilor iraniene. Duşmanii republicii islamice plănuiesc la scară largă extinderea drogurilor printre femeile iraniene”, a declarat recent Razieh Khodadoust, directorul general al Organizaţiei pentru Bunăstarea statului, în cadrul unei conferinţe.

Procurarea drogurilor este una dintre cele mai simple sarcini în Iran, iar majoritatea dependenţilor folosesc în special metamfetamină cristalizată, heroină sau alte derivate din opium. „Poţi găsi droguri oriunde, oricând. Orice ai căuta găseşti în doar câteva minute”, a declarat Nahid, în vârstă de 27 de ani, una dintre pacientele din micul centru de dezintoxicare.

Femeile caută spaţii populate doar de alte femei pentru a se droga, din cauza societăţii iraniene restrictive, cum ar fi saloanele de înfrumuseţare, aceste mici afaceri funcţionând adesea la domiciliul proprietarelor. Multe femei spun că au încercat drogurile ca alternativă la curele de slăbire, deoarece li s-a spus că vor pierde mult în greutate într-o perioadă scurtă., notează „The Washington Post”.

Statul iranian depune mari eforturi pentru a combate problema drogurilor ţintind în mod special dizolvarea reţelelor de traficanţi şi sponsorizează campanii de conştientizare împotriva consumui de droguri, însă ignoră o parte importantă a realităţii: tratarea cazurilor deja existenţe de dependenţă, lupta împotriva adicţiilor.

La centrul de dezintoxicare de la ieşirea din Teheran, Massoumeh şi alte femei asemenea ei ajută dependentele de droguri să se recupereze, într-o discreţie aproape totală. Casa are activitate de doi ani şi deşi nu este nimic mai mult decât o clădire cu mai multe camere cu paciente şi o curte cu beton şi pietriş este totodată o îmbunătăţire uriaşă faţă de centrele de dezintoxicare a femeilor din trecut.

În urmă cu 13 ani, când Massoumeh a început munca în acest domeniu, ea şi alte voluntare au fost nevoite să ridice corturi pentru femeile dependente în afara capitalei, în zone împădurite, fără protecţia forţelor de securitate. „Nu am parteneri, nici sponsori, dar sunt cunoscutp în domeniul dpendenţelor de droguri, aşa că oamenii reuşesc să ne găseasc. Ceea ce facem noi aici se bazează pe transmiterea informaţiilor din gură în gură. Nu poţi face publicitate pentru aşa ceva” ”, a declarat Massoumeh, care a refuzat să-şi dezvăluie numele de familie şi numele centrului de dezintoxicare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite