Rușii au luat la țintă încă o dronă MQ-9 Reaper. SUA: „Comportament neprovocat și neprofesionist” VIDEO

0
Publicat:

Statele Unite acuză Rusia că a încercat să doboare încă o dronă MQ-9 Reaper, de data aceasta deasupra Siriei, prin manevre periculoase ale unui avion de luptă rusesc.

Un avion de vânătoare rusesc a lansat mai multe rachete de semnalizare asupra unei drone militare americane MQ-9 Reaper deasupra Siriei duminică, au anunţat marţi Forţele Aeriene ale SUA, potrivit Reuters.

„Pe 23 iulie 2023, ora 12:23 (EST) avionul rusesc a zburat periculos de aproape de o dronă SUA MQ-9 aflată într-o misiune de înfrângere a ISIS, hărțuind aeronava MQ-9 și lansând rachete de semnalizare dintr-o poziție aflată direct deasupra, cu doar câțiva metri de separare între aeronave”, a explicat general-locotenentul Alex Grynkewich într-un comunicat.

„Una dintre rachetele de semnalizare rusești a lovit MQ-9, deteriorând puternic elicea sa. Din fericire, echipajul MQ-9 a reușit să mențină altitudinea de zbor și să aducă în siguranță aeronava la baza sa”, mai precizează ofițerul American.

„Ignorarea grosolană de către avionul de luptă rusesc a normelor de zbor sigur contravine misiunii noastre de a asigura o înfrângere de durată a ISIS. Cerem forțelor rusești din Siria să pună capăt imediat acestui comportament neglijent, neprovocat și neprofesionist”, a avertizat generalul Grynkewich.

Forțele aeriene americane au dat publicității și o înregistrare video cu momentul în care avionul de vânătoare rusesc se apropie la doar câțiva metri de drone americană.

Drona MQ-9 Reaper FOTO Getty Images
Drona MQ-9 Reaper FOTO Getty Images

O altă dronă MQ-9 Reaper, avariată de ruși deasupra Mării Negre

De amintit este că pe 14 martie 2023, un alt avion de luptă rusesc a provocat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre într-un incident condamnat dur de Washington.

Potrivit informațiilor transmise de CNN la momentul respectiv, drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre. Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit oficialului american citat de CNN.

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Rusia a negat această versiune a evenimentelor, afirmând că drona americană a intrat în zona „operațiunii militare speciale” și că ea a fost escortată de forțele aeriene ruse. O înregistrare video publicată însă ulterior de Pentagon a arătat că oficialii de la Moscova mint.

Senatorul american Mark Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat alături de piloți ruși în perioada când activa în Marina Statelor Unite, a declarat zilele trecute că incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră a arătat încă o dată incompetența militarilor Moscovei.

La mai bine de o săptămână după incident, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu i-a decorat personal pe cei doi piloți ruși care au provocat prăbușirea dronei americane, imaginile cu aceștia declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite