Rusia trimite Siriei arme sofisticate
0Rusia a livrat Siriei rachete antinavă sofisticate. Doi oficiali americani citaţi de „The New York Times“ au declarat că rachetele ar putea fi folosite cu scopul de a contracara potenţialele intervenţii ale forţelor externe în Siria. Fără a confirma detaliile, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a susţinut că livrările ruse nu au încălcat niciuna dintre regulile internaţionale, scrie BBC.
Între timp, eforturile pentru organizarea unei conferinţe internaţionale cu privire la situaţia din Siria continuă. Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a întâlnit vineri cu Lavror, tocmai pentru a discuta despre această conferinţă, care are ca scop întâlnirea membrilor opoziţiei din Siria cu reprezentanţii guvernului Bashar al-Assad.
„Soluţia ar putea apărea doar în urma dialogului dintre sirieni, la care să participe toate forţele siriene, fără nicio intervenţie externă“, a declarat Lavrov.
Tot vineri, agenţia de refugiaţi ONU a anunţat că peste 1,5 milioane de sirieni au fost înregistraţi ca refugiaţi, cifra reală fiind, probabil, mult mai mare.
Rachete antinavă
Rusia a rămas printre singurii aliaţi ai Siriei, reprezentând, totodată, şi cel mai mare furnizor de armament al ţării arabe. De-a lungul timpului, pe baza unor contracte de miliarde de dolari, Rusia a transportat către Damasc sute de tancuri, avioane, elicoptere, cât şi sisteme de apărare. Recent, statul rus a trimis Siriei o formă avansată de Yakhont, o rachetă de 6,7 metri lungime cu o rază de acţiune de 290 de kilometri, scrie „The New York Times“.
„Ultimele transporturi conţin sisteme avansate de ghidare, capabile să ocolească sistemele de apărare ale unei nave“, potrivit unor oficiali americani citaţi de aceeaşi publicaţie.
„Nu am ascuns faptul că trimitem armament Siriei, în baza unor contracte încheiate, fără să violăm vreo înţelegere internaţională sau propria noastră legislaţie. Noi livrăm sisteme anti-aeronave care nu crează niciun dezechilibru al puterii şi nu aduc niciun fel de avantaj în această luptă împotriva opoziţiei“, a declarat Sergei Lavrov, adăugând că nu înţelege de ce presa încearcă să creeze senzaţie din acest lucru.
Mai mult decât atât, şi Israelul se arată îngrijorat că arme precum racheta Yakhont ar putea ajunge în mâinile organizaţiei militare libaneze Hezbollah, care le-ar putea folosi pentru un atac asupra Israelului sau care s-ar putea apăra împotriva unui eventual atac israelian.
Chiar în timp ce avioanele au atacat mai multe zone siriene, pentru a bloca presupusele transferuri de arme către Hezbollah, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, discuta cu Putin referitor la aceste temeri.
Deşi statul rus reprezintă principalul furnizor de armament al Siriei, în ultimele săptămâni a găzduit mai mulţi lideri internaţionali, care au încercat să găsească o soluţie pentru a pune capăt războiului soldat, până în prezent, cu moartea a peste 80.000 de oameni.