Rusia, China şi Pakistan se pregătesc pentru viaţa cu talibanii la putere: ce obiective au şi cum ar putea evolua relaţia cu regimul de la Kabul ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii în Kabul / FOTO EPA-EFE
Talibanii în Kabul / FOTO EPA-EFE

Americanii au plecat, talibanii s-au întors, iar după douăzeci de ani în care Washingtonul a fost vioara întâi la Kabul, Afganistanul redevine scena manevrelor geopolitice ale puterilor din regiune. Rusia, Pakistan şi China au semnalat deja că sunt dispuse să discute cu talibanii, dar scopurile diferă şi nu toate capitalele sunt la fel de entuziasmate de schimbarea de regim din Afganistan.

Pakistanul, stat suspectat de mulţi ca fiind o sursă de finanţare pentru talibani - a arătat poate cel mai mult entuziasm pentru revenirea talibanilor la putere. Premierul Imran Khan a declarat, de altfel, că talibanii au „sfărâmat lanţurile sclaviei mentale în Afganistan”. 

Dincolo de ironiile la adresa haosului lăsat în urmă de americani, China s-a arătat pragmatică imediat ce Kabulul a căzut în faţa talibanilor. „China e gata să dezvolte relaţii de cooperare, amicale şi de bună vecinătate cu Afganistanul”, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, care a ţinut să noteze existenţa unor promisiuni talibane conform cărora Afganistanul nu se va transforma într-un loc în care sunt plănuite „acte care vin în detrimentul Chinei”.

Rusia a fost, în mod similar, pragmatică în răspunsul dat evenimentelor din Afganistan. „M-am convins de multe că talibanii sunt mult mai capabili să ajungă la un acord decât guvernul marionetă de la Kabul”, a declarat trimisul lui Putin în Afganistan.

O grijă comună uneşte majoritatea puterilor regionale dispuse să stea în mod serios la masă cu talibanii - faptul că Afganistanul s-ar putea transforma din nou într-un sanctuar pentru organizaţii teroriste pregătite să atace ţinte de pe teritoriul oricărei ţări. Cu toate acestea, obiectivele pe termen scurt şi lung ale celor trei mari puteri sunt diferite, iar aşteptările faţă de regimul taliban sunt formulate în consecinţă.

Pakistan 

Pe termen lung, Pakistanul crede probabil că are motive de mulţumire faţă de cursul evenimentelor din Afganistan. Se va bucura cu siguranţă de mult mai multă influenţă la Kabul, iar statul afgan devine un aliat regional cu valorile islamice comune. Nu doar premierul Khan a aplaudat victoria talibanilor, ci şi lideri religioşi influenţă şi generali din armata pakistaneză.

De la invazia americană până acum, Pakistanul a jucat rolul de sanctuar pentru liderii talibanii şi familiile acestora fugite din calea soldaţilor coaliţiei. Adesea, răniţii din rândurile talibanilor au fost îngrijiţi în spitale pakistaneze, iar multe voci occidentale susţin că Pakistanul a sprijinit militar rezistenţa talibană, un lucru negat de Islamabad.

Cu toate că atunci când este trasă linie, regimul din Pakistan are motive serioase de bucurie faţă de evoluţiile de la Kabul, multe voci se tem deja că victoria talibană va încuraja numeroasele grupuri islamiste radicale din Pakistan şi va face ţara mult mai vulnerabilă în faţa jihadiştilor.

Rusia 

La mai bine de treizeci de ani de la sfârşitul dezastruos al aventurii militare sovietice în Afganistan, Moscova, fără îndoială, zâmbeşte în faţa haosului lăsat în urmă de trupele americane. Clişeul care numeşte Afganistanul un „cimitir al imperiilor” pare să se verifice din nou.

Dincolo de acest aspect, însă, Kremlinul va fi îngrijorat de ce presupune victoria talibană pentru viitorul atacurilor teroriste. În definitiv, Putin a făcut din lupta anti-teroristă un aspect central al politicii sale externe, justificând intervenţiile din Siria şi Libia în favoarea unor lideri autoritari ca singurele opţiuni viabile pentru a preveni haosul şi proliferarea grupărilor extremiste.

Chiar dacă îi consideră în continuare pe talibani o grupare teroristă, Rusia e dispusă să interacţioneze cu aceştia pentru a-şi apăra diplomaţii şi, mai ales, pentru a preveni orice conflicte între talibani şi aliaţii Rusiei din Asia centrală, Uzbekistan şi Tajikistan. Trimisul lui Putin în Afganistan a sugerat chiar că Rusia ar putea recunoaşte guvernul taliban pe baza „comportamentului noilor autorităţi”.

China 

Beijingul n-a privit niciodată cu ochii buni aventura militară americană în Afganistan. Cu toate acestea, retragerea din ultimele luni a provocat chiar mai multe anxietăţi decât prezenţa militară americană într-un stat vecin. „Iresponsabil” - acesta a fost termenul cu care China a ales să descriere de mai multe ori retragerea americană.

Conform unor experţi citaţi de The Guardian, China a ajuns în ultimii ani să vadă prezenţa americanilor în Afganistan dreptul cel mai mic rău dintr-o constelaţie de alternative neplăcute. Chiar dacă ultimele două zile au fost marcate de critici şi ironii la adresa politicii americane faţă de Kabul, Beijingul calcă cu grijă în relaţia cu regimul taliban. În definitiv, nimeni nu-şi doreşte să fie următoarea dovadă că Afganistanul chiar este un cimitir al imperiilor. 

Momentan, semnalele date de diplomaţia chineză vizează, pe de-o parte, garantarea securităţii Chinei de către talibani şi, pe de altă parte, o implicare atentă în procesul de reconstrucţie şi dezvoltare economică al ţării. În plus, Beijingul este îngrijorat de mult de faptul că Afganistanul se învecinează cu provincia Xinjiang, locul în care se află populaţia uigură tot mai oprimată de guvernul chinez, iar pe lista de priorităţi în relaţia cu talibanii se află cu siguranţă cerinţa ca aceştia să nu găzduiască niciun grup uigur pe teritoriul afgan.

Citeşte şi:

Ce ar putea însemna victoria talibanilor pentru al-Qaeda şi alte grupări extremiste islamiste: Factorii de care depind relaţiile viitoare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite