Ce spune preşedintele american care a invadat Afganistanul despre preluarea puterii de către talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa la învestirea lui Joe Biden ianuarie 2021 FOTO EPA-EFE
Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa la învestirea lui Joe Biden ianuarie 2021 FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte american George W. Bush, cel care a comandat invazia condusă de SUA asupra Afganistanului, dând jos de la putere guvernul taliban, a dezvăluit într-o scrisoare publicată luni că „resimte profundă tristeţe” după ce militanţii au cucerit Afganistanul, relatează New York Times.

„Inimile noastre sunt îndurerare atât pentru poporul afgan care a suferit atât de mult, cât şi pentru americani şi aliaţii NATO care au făcut atât de multe sacrificii”, a scris George W. Bush într-o scrisoare semnată împreună soţia sa.

Bush era în primul an de mandat şi era prea puţin experimentat în afaceri externe când atacurile de la 11 septembrie l-au determinat să trimită trupe în Afganistan în scopul de a răsturna guvernul taliban care l-a adăpostit pe liderul Al-Qaeda Osama bin Laden, scrie New York Times.

În scrisoarea sa, Bush s-a adresat militarilor americani care au servit în Afganistan, mulţi dintre ei în mai multe misiuni.

„Aţi alungat un inamic brutal şi aţi înlăturat posibilitatea unui refugiu sigur pentru Al-Qaeda, în timp ce aţi construit şcoli, aţi trimis provizii şi aţi furnizat îngrijire medicală. Aţi păstrat America în siguranţă faţă de alte atacuri teroriste, aţi oferit două decenii de securitate, oportunităţi pentru milioane de oameni şi aţi făcut America mândră”, a arătat Bush.

Preşedintele american Joe Biden şi-a apărat decizia de a retrage trupele din Afganistan argumentând că SUA şi-au îndeplinit misiunea acolo şi au oferit toate uneltele necesare armatei afgane pentru a lupta, dar aceasta nu a fost dispusă să facă asta.

 Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns criticilor aduse deciziei de retragere a trupelor americame, comentând  pentru CNN că administraţia Biden „a estimat de la bun început, atunci când preşedintele a cerut o evaluare clară, că va exista un impact şi vor exista consecinţe ale alegerii făcute”. Dar ea a admis , aşa cum a făcut preşedintele Biden luni, „că asta s-a întâmplat mai repede decât am anticipat la Casa Albă, decât a anticipat oricine - este vorba inclusiv despre membri ai Congresului şi de oameni care se află pe teren în Afganistan”.

Preşedintele Biden nu a mai vorbit cu niciunul dintre omologii săi străini de când Kabul a căzut în mâinile talibanilor, a declarat marţi consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, relatează CNN.

„Eu însumi, secretarul (de stat Antony) Blinken, alţi câţiva membri superiori ai echipei sunt angajaţi în mod regulat cu omologi străini şi intenţionăm să facem acest lucru în zilele următoare ", a spus Sullivan.

„În prezent, ne-am concentrat asupra eforturilor operaţionale, care includ coordonarea la un nivel mai scăzut decât liderii şi şefii de stat. Lucrăm cu ţări terţe pentru a ajuta la scoaterea cetăţenilor lor sau cu alţii de la faţa locului pentru a evacua populaţiile vulnerabile ", a explicat secretara de presă a Casei Albe.

Alţi lideri ai lumii au stat în ultimele câteva zile la telefon cu aliaţii lor. Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson s-au consultat unii cu alţii. Premierul britanic Boris Johnson a propus o întâlnire virtuală a G7, notează CNN.

Consilierul în materie de siguranţă naţională al administraţiei Biden, Jake Sullivan, a declarat marţi că preşedintele american va vorbi despre situaţia din Afganistan „în câteva zile”. El a mai anunţat că administraţia Biden va face o evaluare „hot wash” (imediat după acţiune) asupra retragerii trupelor americane.

„Vom efectua o evaluare extinsă. Vom examina fiecare aspect de sus până jos. Dar acum îmi petrec fiecare oră la dispoziţie concentrat asupra modului de efectuare a misiunii pe care o avem imediat, şi anume să scoatem toţi acei oameni de acolo.

Nu am spus că va fi o revizuire a ce a mers greşit, ci că va fi una de tip 'hot wash'. Vom cerceta tot ce s-a întâmplat în toată această operaţiune de la început până la sfârşit şi vom studia zonele în care am putea aduce îmbunătăţiri, unde ne-am putea descurca mai bune, unde există lacune sau slăbiciuni ca să le remediem pentru viitor”.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite