Român reţinut, după ce a participat la protestele violente din Ciudad de Mexico

0
0
Enrique Pena Nieto este noul preşedinte al Mexicului
Enrique Pena Nieto este noul preşedinte al Mexicului

Proteste violente au izbucnit în capitala Mexicului, sâmbătă, în timpul instalării în funcţie a noului preşedinte al republicii,Enrique Pena Nieto. Zeci de persoane, printre care şi un român, au fost reţinute pentru infracţiuni contra ordinii publice şi acte de vandalism.

Odată cu instalarea lui Pena Nieto în funcţia de preşedinte a Statelor Unite Mexicane, Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI) revine la putere după 12 ani. Acest lucru a cauzat nemulţumiri în rândul susţinătorilor Opoziţiei care au manifestat pe străzile capitalei mexicane. Manifestanţii au vandalizat magazinele din centrul oraşului, au spart vitrine şi au incendiat în plină stradă obiecte de mobilier găsite.

În urma protestelor violente, au fost reţinute 92 de persoane, dintre care 72 de bărbaţi şi 20 de femei, dar şi 11 minori, care au fost daţi în grija asistenţilor sociali, a declarat procurorul Jesus Rodriguey Alemida pentru publicaţia „Excelsior”. De asemenea, manifestaţiile s-au soldat cu patru persoane grav rănite.

Luni dimineaţa, 69 de persoane au fost duse la un penitenciar din nordul capitalei mexicane, aşteptând să fie judecate. Potrivit publicaţiilor străine, ei ar putea primi între cinci şi 10 de ani de închisoare.

Printre reţinuţi se află şi un român pe nume Loah Mircea Topo Lahav, mai scrie publicaţia mexicană. Potrivit unor surse, numele românului este, de fapt, Mircea Topoleanu.

„Ambasada României în Mexic şi MAE au intrat în legătură cu familia cetăţeanului român, asigurând-o că întreprinde toate demersurile pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţeanului român reţinut", informează ministerul român de Externe.

Potrivit informaţiilor furnizate de familia sa, cetăţeanul român ar fi asistat la manifestaţiile stradale din Ciudad de Mexico în scopul fotografierii evenimentului, menţionează sursa citată.

Ambasadorul României la Ciudad de Mexico l-a contactat pe procurorul de caz, solicitând detalii suplimentare cu privire la situaţia cetăţeanului român reţinut şi menţine legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu familia acestuia.

Fiind vorba de un fotoreporter, Agenţia de Monitorizare a Presei a început să facă demersuri pentru eliberarea lui Mircea Topoleanu din închisoare.

„Fotograful a fost arestat în timp ce fotografia incidentele de stradă. Din informaţiile obţinute de FreeEx în urma discuţiilor cu familia lui Mircea Topoleanu, se pare că acesta a fost bătut de poliţia mexicană, iar aparatul foto i-a fost smuls din mână şi confiscat. Mircea Topoleanu se află în prezent încarcerat într-o celulă împreună cu alte câteva zeci de deţinuţi, fiindu-le refuzat dreptul la un avocat. FreeEx a semnalat deja cazul partenerilor de la Reporteri fără Frontiere (RSF) şi altor organizaţii de drepturile jurnaliştilor din Mexic. ActiveWatch sesizează astăzi Ambasada României din Mexic, căreia îi cere să facă toate eforturile necesare pentru eliberarea fotografului Mircea Topoleanu”, transmite Agenţia de Monitorizare a Presei.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite