Noua faţă a clasei politice din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Componenţa guvernului lui Enrique Pena Nieto, care va fi învestit sâmbãtã preşedinte al Republicii Mexicane, a fost anunţatã  presei de viitorul ministru de interne, Miguel Angel Osorio Chong, şi este marcatã de prezenţa mai multor personalitãţi independente.

Unul dintre miniştrii independenţi ai Partidului Revoluţionar Instituţional, revenit la putere dupã 12 ani în opoziţie, este José Antonio Meade, numit ministru al afacerilor externe şi care a fost ministru al finanţelor în echipa precedentã, cea a preşedintelui conservator al cãrui mandat a expirat, Felipe Calderon.

Pentru a-l înlocui, la Finanţe a fost numit Luis Videgaray, coordonator al campaniei electorale a lui Pena Nieto, în timp ce preşedintele partidului de guvernãmânt, Pedro Joaquin Coldwell, devine ministru al energiei.

Postul de ministru al justiţiei va fi ocupat de Jesus Murillo Karam, considerat ca fiind omul ce a impulsionat cariera politicã a lui Pena Nieto. Aşa cum prevede constituţia, aceastã numire trebuie confirmatã de Senat.

La conducerea Forţelor Armate a fost numit generalul Salvador Cienfuegos, în timp ce amiralul Vidal Soberon devine noul titular al Marinei militare.

Printre altele, o altã personalitate independentã numitã în guvern este Rosario Robles, fost preşedinte al Partidului Revoluţiei Naţionale  şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexico. Ea a fost numitã ministru al dezvoltãrii sociale.

În ce îl priveşte pe noul preşedinte, acesta s-a născut în 1966 şi este de profesie avocat. Potrivit Centrului de Documentare şi Studii Internaţionale din Barcelona, Pena Nieto promite accelerarea creşterii economice, generarea de noi locuri de muncă şi combaterea sărăciei. De asemenea, a declarat război cartelurilor de droguri şi violenţei din cartierele mărginaşe.

Huffington Post scrie despre noul preşedinte mexican că a promis mai multă cooperare cu autorităţile americane, dar cea mai importantă sarcină a sa este aceea de a convinge un procent de 62% dintre alegătorii care nu l-au votat că nu plănuieşte să se întoarcă la obiceiurile corupte ale PRI.

Chiar şi dintre susţinătorii săi s-au ridicat voci care susţin că speră ca acesta să nu se mai asocieze cu oamenii corupţi din partid, ci să se înconjoare de “feţe noi, de oameni care nu sunt aşa de corupţi”.

“Voi fi un preşedinte care înţelege schimbările prin care ţara a trecut în ultimele decenii”, a declarat acesta şi a promis un guvern “unitar”, înainte de-i numi pe noii miniştri.

De asemenea, a sugerat că va căuta să reformeze din interior partidul său, care de-a lungul istoriei a urmat ordinele prezidenţiale fără să pună întrebări şi a rămas la vechile obiceiuri proaste, respectiv acelea de a-şi proteja liderii şi de a bloca anchetele în care erau cercetaţi pentru corupţie.

Referitor la acest aspect, The Dallas Morning News scrie că principala provocare a noului preşedinte, descris ca fiind “tânăr şi telegenic, cu părul perfect pieptănat”, este aceea de a “reinventa” PRI.

Mandatul său urmează să dureze şase ani, timp în care trebuie să transforme imaginea unui partid cu o reputaţie proastă şi să câştige încrederea mexicanilor prin respectarea promisiunilor din campania electorală.

“Principala sa provocare este aceea de a construi o punte de legătură între două generaţii”, spune Andrew Wilson, director al Centrului Woodrow Wilson.

În interviurile care portretizează preşedintele Mexicului, acesta este înfăţişat ca fiind un om muncitor, un antreprenor gata să vândă popcorn pe stradă şi să lustruiască pantofi, un orator convingător cu maniere impecabile, se arată în materialul publicat de The Dallas Morning News.

Cu toate acestea, unii se îndoiesc de capacităţile sale intelectuale, din cauza unei întâmplări izolate. Astfel, după ce a apărut la un târg de cărţi la care i s-a cerut să numească trei volume care l-au impresionat, Enrique Pena Nieto nu a reuşit să facă acest lucru. Alţii, totuşi, l-au descris ca pe un politician inteligent cu instincte bune.

“Poţi angaja creiere, nu instincte”, spune Tony Garza, un fost ambasador al SUA în Mexic, referindu-se la noul preşedinte mexican. 

Moralitatea preşedintelui mexican reprezintă un alt subiect controversat, după ce presa a publicat o serie de materiale în care era expusă infidelitatea sa faţă de prima lui soţie care a murit în urma unei crize de epilepsie, relatează Reuters. Scandalul a fost stins cu sprijinul celei de-a doua soţii a lui Pena Nieto, o cunoscută actriţă. 

Felul în care preşedintele mexican îşi va îndeplini atribuţiile este de o importanţă majoră nu doar pentru poporul pe care îl reprezintă, ci şi pentru Partidul Revoluţionar Instituţional: "Dacă Enrique Pena Nieto face aceleaşi greşeli, totul s-a sfârşit pentru PRI", arată unul dintre apropiaţii săi, citat de Reuters. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite