Reuters: SUA au efectuat două lovituri aeriene asupra grupărilor pro-iraniene din Siria. O bază americană a fost atacată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenția, citând surse, relatează că una dintre ținte era un post de comandă, iar al doilea era un depozit de arme.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii au efectuat două lovituri aeriene pe două locații din Siria aparținând unor grupuri pro-iraniene. Acest lucru a fost raportat de Reuters , citând surse. Potrivit acestora, una dintre ținte era un post de comandă, iar al doilea era un depozit de arme. Pentagonul nu a răspuns încă la cererea unui corespondent TASS de a confirma această informație. 

În urma atacurile aeriene ale SUA împotriva unor grupuri susținute de Iran în estul Siriei, „cel puțin șase luptători iranieni” au fost uciși, a relatat duminică de Fox News, citând un reprezentant înalt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

Anterior, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a confirmat că președintele Joe Biden a ordonat lovituri aeriene împotriva grupărilor pro-iraniene. Președintele american a emis un avertisment că Statele Unite sunt gata să lanseze, dacă se consideră necesar, noi lovituri împotriva grupărilor care, potrivit Washingtonului, sunt susținute de Iran și sunt responsabile de atacurile împotriva trupelor americane din Orientul Mijlociu. 

Totodată, trupele americane au fost din nou sub foc în estul Siriei.

Detașamentele mișcării șiite „Rezistența islamică a Irakului” au atacat dimineața devreme o bază militară americană din apropierea zăcământului de gaz Koniko din provincia siriană Deir ez-Zor. După cum a relatat canalul de televiziune Al Mayadeen, 15 rachete au fost lansate asupra bazei americane. Drept urmare, sediul militar și depozitele de arme au fost lovite, iar o coloană groasă de fum s-a ridicat spre cer din lateralul bazei. Potrivit postului TV, cel puțin 10 elicoptere au transportat trupe americane rănite în Irak, unde se află un spital militar.

Atacul luptătorilor șiiți a fost efectuat ca răspuns la o lovitură cu rachete a forțelor armate americane asupra unor ținte din estul Siriei, presupuse folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unități de elită ale Forțelor Armate iraniene) și grupurile asociate.

Pe 8 noiembrie, avioanele de vânătoare F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA au efectuat lovituri aeriene asupra depozitelor cu arme și muniții aparținând IRGC, la est de centrul provincial Deir ez-Zor (420 km de Damasc). Potrivit Agence France-Presse, 10 persoane au fost ucise în acest atac.

Trupele americane din Siria și Irak au fost atacate de aproximativ 50 de ori începând cu 7 octombrie, potrivit Pentagonului. Există 900 de militari americani staționați pe teritoriul sirian și 2.500 în Irak.

Pe 9 noiembrie, un membru al conducerii mișcării șiite „Rezistența islamică din Irak”, Abu Alya al-Velai, a declarat pentru televiziunea Al Mayadeen că luptătorii săi „nu vor opri operațiunile împotriva bazelor militare americane până când agresiunea israeliană împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza nu va fi oprită”. „Forțele americane de ocupație din Irak nu vor avea pace până când nu va fi un armistițiu în Gaza și ajutorul umanitar va ajunge acolo”, a subliniat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite