Reuters: Președintele Chinei va lipsi de la Summitul G20 din India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xi Jinping va lipsi de la G20, care va avea loc săptămâna viitoare în India, au declarat pentru Reuters surse sigure din India și China.

Xi Jinping, președintele Chinei
Xi Jinping, președintele Chinei

În China, doi diplomați străini și un oficial guvernamental dintr-o altă țară G20 au declarat că Xi probabil nu va călători pentru summit, potrivit reuters.com.

Două dintre aceste trei surse din China au declarat că au fost informate de către oficialii chinezi, dar că nu cunoșteau motivul absenței așteptate a lui Xi.

Toți oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să vorbească cu presa.

Summitul din India a fost considerat un loc în care Xi s-ar putea întâlni cu președintele american Joe Biden, care și-a confirmat participarea, în timp ce cele două superputeri încearcă să stabilizeze relațiile deteriorate de o serie de tensiuni comerciale și geopolitice.

Xi s-a întâlnit ultima dată cu Biden în marja summitului G20 din Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat deja că nu se va deplasa la New Delhi și că îl va trimite în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Un oficial guvernamental de rang înalt din țara gazdă, India, a declarat pentru Reuters că "suntem conștienți că premierul va veni", în locul lui Xi.

Anticiparea unei întâlniri între Xi și Biden a fost alimentată de un flux de înalți oficiali americani care au vizitat Beijingul în ultimele luni, inclusiv o călătorie a secretarului pentru Comerț, Gina Raimondo, la începutul acestei săptămâni.

Un alt summit viitor evocat pentru discuții față în față între cei doi lideri este reuniunea liderilor din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific, care va avea loc la San Francisco în perioada 12-18 noiembrie.

Xi, care și-a asigurat un al treilea mandat de lider fără precedent în luna octombrie a anului trecut, a făcut puține călătorii în străinătate de când China a renunțat brusc la controalele stricte la frontieră cauzate de pandemie în acest an.

Cu toate acestea, el a participat săptămâna trecută în Africa de Sud la o reuniune a liderilor grupului BRICS al principalelor economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Mai multe reuniuni ministeriale ale G20 din India înaintea summitului au fost controversate, deoarece Rusia și China s-au opus împreună declarațiilor comune care includeau paragrafe de condamnare a Moscovei pentru invazia sa în Ucraina de anul trecut.

Xi și premierul indian Narendra Modi au avut o conversație rară în marja reuniunii BRICS de la Johannesburg și au discutat despre reducerea tensiunilor în relația bilaterală care s-a deteriorat după ciocnirile de-a lungul frontierei lor din Himalaya în 2020, soldate cu 24 de morți.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite