Regimul Assad a rămas fără directorul unui centru suspectat de producerea gazului sarin. Acuzaţiile se îndreaptă spre Mossad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Yisrael Katz (stânga) discutând cu premierul Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Ministrul Yisrael Katz (stânga) discutând cu premierul Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Regimul condus de Bashar al-Assad a acuzat marţi serviciul israelian de informaţii Mossad de asasinarea unui important cercetător ştiinţific sirian. Este vorba de directorul unui centru de cercetare suspectat de producerea gazului sarin.

Aziz Asbar, directorul unui centru de cercetare afiliat regimului Assad, a fost ucis sâmbătă la Masyaf, în provincia Hama, în urma exploziei maşinii sale.

El conducea în această localitate un centru suspectat de producerea gazului sarin, conform Washington Post.

SANA, agenţia oficială a regimului Assad, a condamnat acest asasinat, notând că a avut loc după alte două tentative similare.

„Inamicul israelian a comis un nou asasinat împotriva unei strălucite minţi siriene“, a denunţat şi al-Watan, un ziar pro-Assad.

Şi New York Times scrie că Israelul se află în spatele acestui asasinat. Cotidianul american citează în acest sens un înalt oficial din spionaj din Orientul Mijlociu.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Yisrael Katz, s-a felicitat pentru moartea generalului Aziz Asbar, dar a evitat să confirme sau să infirme implicarea Mossadului în acest caz.

„Nu comentăm acest agen de informaţii“, a declarat Katz.

„Dacă a fost implicat în dezvoltarea de arme chimice şi de rachete cu rază lungă de acţiune capabile să atingă Israelul, atunci mă felicit că nu mai e printre noi“, a adăugat el într-un interviu acordat unui post israelian de radio dedicat armatei.

Regimul Assad este suspectat că a comis mai multe atacuri cu clor şi gaz sarin împotriva rebelilor.

În pofida neutralităţii declarate în războiul din Siria, Israelul a efectuat numeroase raiduri în teritoriul acestei ţări contra unor presupuse ţinte aparţinând Iranului sau aliaţilor săi din mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite